kendi ordusuna darbeci diyen halk

entry26 galeri
    22.
  1. darbe nedir görmeyen, darbeden siyasi menfat sağlayan hem cahil hem vicdansızların ordunun darbe yaptığını bilmeyip halkın durup dururken ordusuna darbeci sanmasıdır.

    hatta bunlar arasında darbeyi meşru zanneden, ülkeyi kuranın halk olduğunu unutup ordu kurdu diyenlerine rastlanır. özellikle cumhuriyeti kurdu diye övünürler. övündükleri cumhuriyet ise adı cumhuriyet olan ama aslında bir diktatörlük olan sistemin adıdır. cumhuriyet dönemi boyunca bir kez bile seçimlerle gelmeyen insanların diktatör olmadığını savunur. halkın ümüğüne çöküp cumhuriyet adı altında eziyet ettiklerini bilmez.

    insanlar ordusunu sever ama ordusunun insanları sevdiği değil aksine üzerine bombalar yağdırdığı bir rejime cumhuriyet derler ve bunu utanmazca savunurlar. halkın istediği veya razı olacağı rejim demokratik cumhuriyettir. dikta cumhuriyeti veya aristokratik cumhuriyet değil.
    bir de cumhuriyet öncesi seçim var mıydı diye savunurlar. meşrutiyet döneminde de insanların seçimlerle başa geldiğini unuturlar veya bilmezler. saltanatın kaldırılarak yeni bir saltanat kurulduğunu inkar ederler. saltanat varken bile yapılan seçimlerin olmaması yeni salrtanatın daha despot olduğunu gösterir. saltanattan nemalanan şerefsizler çıkıp halkın kendi ordusu olmayan bir orduyu darbeci değildi diye savunurlar. 27 mayıs'ı, 12 eylül'ü, 28 şubat'ı hatırlamazlar.

    darbe kime karşı yapılır? siyasilere karşı görünse de aslında halka karşı. kendi halkını darbelerle ezen bir orduya sempati duyup onu kendi ordusu zannetmek de ancak bize yakışır.

    orduda ki insanlar bizim insanlarımız ama onu yönetenler bizim insanımız değil. ordumuzu yöneten bir darbeci zihniyet vardı ve inşaallah gün gelip kendi ordumuz bizi öldürmeyi, bizi darbelerle hapsetmeyi, işkence etmeyi bırakacaktır.

    ordu darbeci değilse kışlasında durur, iç tehdit gördükleri halkına karşı değil dışardan gelen tehditlere karşı ülkesini savunur. bazı cahiller bilmeyebilir ama ordunun pkk''ya karşı içerde savaşması bile anayasaya aykırıdır. şimdi bunu ben söylüyorum diye inanmayanlar çıkar, araştırıp öğrenme gereği de duymaz. ama genelkurmay başkanlığında bulunan insanlar arasıra bunu vurgulamıştır ve pkk'ya karşı savaşın kendi görevleri olmadığını vurgulamıştır. anayasanın hiçbir yerinde ordu iç tehditlere karşı savaşır denmiyor. deseydi bile iç tehdidi belirleme hakkını ülkeyi yöneten siyasilere bırakırdı.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük