11 eylül 2001

entry223 galeri video6
    47.
  1. 11 Eylül 2001 Salı günü ABD'de kaçırılan dört yolcu uçağının ikisi New York'taki Dünya Ticaret Merkezi gökdelenlerine, biri başkent Vaşington'daki Amerikan Savunma Bakanlığı binası Pentagon'a çarptı. Sonuncu uçak ise yolcular ve uçağı kaçıranlar arasındaki mücadeleden sonra 150 mil uzakta, Pensilvanya yakınlarındaki Shanksville'e düştü. Tüm bunlar, 11 Eylül 2001 sabahı yaklaşık bir buçuk saat içerisinde gerçekleşti.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/46738/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/46739/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/46740/+

    Tarihte hiç bir olay hakkında, bu kadar çok komplo teorisi üretilmemiştir. Teorilerin bazıları son derece gerçekçi olmasına rağmen, bazıları fantastik olarak adlandırılabilir. Saldırılarla ilgili ortaya atılan alternatif teorilerin yanında; ABD Hükümeti'nin 11 Eylül 2001 tarihinde gerçekleştirdiği operasyon ve tatbikatlar da oldukça ilgi çekicidir.

    Operasyonların baş aktörü, Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı Karargâhı NORAD'in (North American Aerospace Defense Command) olay günü devam eden tatbikatı Operation Northern Vigilance, Hava Kuvvetleri'ne ait uçakları Alaska ve Kanada'nın kuzeyine konuşlandırmayı da içeriyordu. Tatbikat; Rus Ordusu'nun, Rusya'nın kuzeyine uzun menzilli bombardman uçakları yerleştirdiği tatbikata cevap niteliğindeydi. 11 Eylül saldırılarının başlangıcını haber alan NORAD, anında "gerçek hayata" geri döndü. Amerikan hedeflerine saldırı haberini alan Rusya da tatbikatına anında son verdi.

    Aynı tarihte, Birleşik Devletler Strateji Komutanlığı'nın (United States Strategic Command) NORAD ile ortaklaşa yürüttüğü "Global Guardian" tatbikatı komuta seviyesindeydi. Bu tatbikat, NORAD'in "Vigilant Guardian"; tatbikatı ile birlikte yürüyülüyordu. Vigilant Guardian; tüm komuta kademelerini kapsayan, yılda iki kez gerçekleştirilen bir tatbikattır. Bilgisayar üzerinden, gerçek uçaklar kullanılmadan gerçekleştirilir. Bu tatbikatın 11 Eylül 2001 tarihindeki programında, geleneksel "uçak kaçırma senaryosu" oynanıyordu. ilk uçağın Dünya Ticaret Merkezi kulelerine çarpmasından 30 saniye sonra, bu bilgisayar oyunu "gerçek hayata" uyarlanmıştı. Olay günü yaşananlarla ilgili ses kayıtlarının dökümü, Ağustos 2006'da Vanity Fair dergisinde yayınlandı.

    Bu tesadüflerin hepsinden daha enteresanı, Amerikan casus uydularından sorumlu, Ulusal izleme Ofisi - NRO'nun, olay günü binasında gerçekleştirdiği personel tatbikatıydı. Tatbikatın senaryosuna göre, NRO'nun iki binasından birine, küçük bir uçak çarpacak; binadaki personel zarar gören bazı çıkış kapısı ve merdivenlere rağmen kurtulmanın yolunu bulacaktı. Kötü haber alınınca tatbikat iptal edildi, personel evlerine gönderildi.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük