ay takvimi

entry10 galeri
    4.
  1. başta bu takvimi bulan hangi kavimse çok kızardım "lan takvim dediğin sabit olur her sene 10 gün geriye mi gelir" diye. ama sonradan düşündüm ki, ben bu olayı bariz bir şekilde kendime göre yorumlamışım. nasıl olmuş hemen anlatayım.

    bilinen en eski takvimlerden biri antik mısır takvimi olmakla beraber, günümüzde kullanılan 365 gün 6 saatlik takvime çok yakın bir zaman dilimine sahiptir. rumi takvim gibi sene devrinde gün şaşması 1-2 günü geçmez. hemen hemen her gün her sene aynı zamanda yaşanır. büyük değişiklikler yaşanmaz. bunun nedeni nil nehrinin her sene aynı gün taşması, yıldızların konumları gibi astrolojik verilerle açıklanabilir. burada önemli olan mısırlıların, her sene aynı zamanlara gelecek bir takvime ihtiyaç duyup, buna göre veri toplaması ve sistemlerini bu veriler ışığında yapmaları.

    gelelim ay takvimine. bu takvimi antik araplar bulmamış olabilirler fakat, antik araplara en uygun takvim olduğu için başka takvime gerek duymamışlardır. islam öncesi dönemde de ekonomi mekke dönmektedir. yarımadanın dört bir yanından insanlar putların hac mevsimi için gelmekte, ticaretini ve haccını yapıp dönmektedir.

    çölün ortasında yaşayan bir arap olduğunu farz edin. her sene taşacak bir nehriniz yok. yıldızlar hakkında çok bilginiz yok ya da ilgilenmiyorsunuz. hurmadan başka doğru dürüst bir şey yetişmiyor ki "kavun ayı geldi" "kiraz ayı geldi" gibisinden bir ayrım yapabilesiniz, gece gündüz arası ocak ekim ayı ile haziran ayı arasınra bariz bir sıcaklık ve gündüz süresi farkı da yok. kısaca elinizde olan tek değişken dünyanın güzelim uydusu ay. hilalden başlayıp hilalde biten bir döngüde hiç şaşmadan ilerliyor. mecburen sizde kendinizi ona göre ayarlıyorsunuz. bu duruma büyük ihtimal mekke ye uzak yerlerden gelen hacılar itiraz etmişlerdir fakat egemen güç olan mekke müşriklerinin eminim siklerinde olmamıştır. onlar bize uysun biz düzenimizi bozamayız dediklerinden eminim.
    3 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük