an itibariyle kısa ama delice bir araştırmaya koyuldum gitarımla. takvim 01:10
ilk öncelikle bu referandumun sıra dışı ve yasa dışı yönünü paylaşmam gerek.
12 eylül referandumundan değişen maddeler bizlere tek tek oylamaya sunulmuyor. bu maddeler topluca karşımıza geliyor ve bu maddeler tek bir terimi/konuyu da ilgilendirmiyor. eğer karşımızda böyle bir şey varsa ben bunun içinde mutlaka bir piçlik var derim çünkü bu demokratik ya da insani olmaktan çok bazı yasaları gizlemekle ilgili diye düşünüyorum.
şu an referandumun açıklanması üzerinden aylar geçti ve ben maddelerin ne olduğunu bilmiyorum. şimdi kulaktan dolma bilgilerimi bir köşeye atıp neymiş bakmaya başlayacağım harbi harbi harbiden lan oha ! referandumun üzerinden aylar geçti kimsenin bir bok bildiği yok harbiden. evet diyen "tayyip gibi yönetim nerde bulcaz daha hoo ona güveniyoz ailecek" diyor buna neden olarak. evet diyen ise "tayyibin amına koyim orospu çocuğu" gibisinden bir şey diyor.
bakalım ben buna ne kılıf uyduracağım. şahsen sevmem tayyip enişteyi.
(aradan zaman geçer)
evet ilk önce 156.madde çıktı önüme;
--spoiler--
(bkz: 156'ıncı madde)
--spoiler--
bu maddenin son paragrafında şöyle bir şey var.
"anayasa mahkemesinin kuruluşu ve yargılama usulleri kanunla; mahkemenin çalışma esasları ve üyeleri arasındaki işbölümü kendi yapacağı içtüzükle düzenlenir."
burası şöyle değiştirilmiş;
"askerî yargıtayın kurulusu, isleyisi, mensuplarının disiplin ve özlük isleri,
mahkemelerin bagımsızlıgı ve hâkimlik teminatı esaslarına göre kanunla düzenlenir."
evet bu değişen kanunun ne olacağını bilemeyeceğiz. burada bence bir sinsilik yatıyor olacak. kanunu adalet ve kalkınma partisi belirleyecek. içtüzük ortadan kalkacak.
bir başka kaynakta ise "askerî yargıtayın kurulusu, isleyişi, mensuplarının disiplin ve özlük işleri, mahkemelerin bagımsızlığı, hâkimlik teminatı ve askerlik hizmetlerinin gereklerine göre kanunla düzenlenir." olan 1982 anayasasının 156.maddesinin şöyle hazırlandığını gördüm;
"askerî yargıtayın kurulusu, isleyisi, mensuplarının disiplin ve özlük isleri, mahkemelerin bagımsızlıgı ve hâkimlik teminatı esaslarına göre kanunla düzenlenir."
aynı şey ama ayrıntıya girmek istedim. bu kanun hakimlik teminatı esaslarına göre olacak diyor.
hakimlik teminatının ne bok olduğunu biliniz; (bkz: hakimlik teminatı)
sonra karşıma madde 159 çıktı. bunu nasıl okuyacağımı bilmiyorum bana çok itici geldi. bayaa bayaa değiştirmişler ve uzatmışlar yani oha oldum. bunun üzerine wintersun - death and healing solosundan bir lick çaldım yavaşça ve şimdi okumaya başlıcam. sizde dinleyin bu şarkıyı şu anki durumumu çok açık bir şekilde belirtiyor.
159a giriş yapmadan önce şuna bakmakta fayda var; http://balyemez.wordpress...addesi-uzerindeki-etkisi/
yasada "kurulun üç asıl ve üç yedek üyesi yargıtay genel kurulunun, iki asıl ve iki yedek üyesi danıstay genel kurulunun kendi üyeleri arasından, her üyelik için gösterecekleri üçer aday içinden cumhurbaşkanınca, dört yıl için seçilir." bölümü
"kurulun, dört asıl üyesi, nitelikleri kanunda belirtilen; yüksek ögretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri, üst kademe yöneticileri ile avukatlar arasından cumhurbaskanınca, bir asıl ve bir yedek üyesi anayasa mahkemesi raportörleri arasından anayasa mahkemesince, üç asıl ve iki yedek üyesi yargıtay üyeleri arasından yargıtay genel kurulunca, bir asıl ve bir yedek üyesi danıştay üyeleri arasından danıştay genel kurulunca, yedi asıl ve dört yedek üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adlî yargı hâkim ve savcıları arasından adlî yargı hâkim ve savcılarınca, üç asıl ve iki yedek üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idarî yargı hâkim ve savcıları arasından idarî yargı hâkim ve savcılarınca, dört yıl için seçilir." olmuş. bence saçmalanmış. ben yaptığım çıkarımı paylaşıp etki etmeyeyim size çünkü benimkide çıkarım yani unuturum hani. siz bakın ne kadar önemli bir şey bu (bkz: yargıtay genel kurulu). ayrıca (bkz: danıştay genel kurulu vs iktisat öğretim görevlisi).
bu yasada daha çok değişiklik var ama canımın dahada sıkılmasını istemiyorum. sevmedim bu yasayı ben o yüzden başka yasalara geçiyorum. ayrıca şöyle bir güzel link var oradan siz bakabilirsiniz yasaya. http://www.anayasamaddele...ayasa-maddeleri/madde-159
bu yasa hakkında evimde bunun evet kitapçığı şöyle diyor.
159.madde - yargıçlara daha fazla bağımsızlık ve tarafsızlık için geniş tabanlı temsile dayalı demokratik bir hysk için...
bilemiyorum. doğru sanki.
siktir git.
149.madde.
bu maddede anayasa mahkemesi, üç daire ve genel kurul halinde çalışacak. şu an nasıl?
anayasa mahkemesi, baskan ve on üye ile toplanıyor, salt çogunluk ile bir karar alıyor. anayasa mahkemesi başkanın elinden gidiyor. bu iş için seçilen üyelerde öyle. mahkemeler genel kurula sevk ediliyor. ayrıca ne idüğü belirsiz daireler. ayrıca siyasi partileri ilgilendir davalara da bu genel kurul bakacak. siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin kararlarda toplanacak oy çokluğu 5te 3 iken, 3te 2 oy bir partiyi kapatmak için yeterli olacak. bu demek oluyor ki partiler daha çabuk kapatılacak ve kapatılan partilerin yeniden açılması dahada zorlaşacak. dtp geliyor aklıma ama bu durum başka partiler içinde uygulanabilir. sonuçta genel kurulun sorumluluğunda olacak bu iş.
dtpnin varlığını düşünürsek iyi bir şey ama hiç demokratik değil. günümüzün anayasasına göz atarsak bu şöyle;
"siyasî partilerin temelli kapatılması veya kapatılmasına iliskin davalarda, yargıtay cumhuriyet bassavcısından sonra kapatılması istenen siyasî partinin genel baskanlıgının veya tayin edecegi bir vekilin savunmasını dinler."
geri geri gidiyorum evet ama ne yapayım? evet uyumam gerek sözlük yarın devam ederiz. 148. maddeden devam ederim yarın. şöyle ki çok öcü bir şey var bu maddede oha olunması gereken. elimde olan "evet oyu verin" konulu beyin yıkama kitapçığını okuyacağım. orada da belirteyim 148.madde için diyor ki; 148.madde - anayasa mahkemesi'ne bireylsel başvuru hakkının sağlanması için... aman çok iyi vallahi bir de maddeyi görün siz !