nişanlanan çiftlerin ailelerinin karşılıklı gönderdiği hedelerdir. nişanın bozulması halinde *geri gönderilirler. yapılışı şöyledir:
en başta esas oğlan-kız için bir tane gösterişli nişan sandığı veya kutusu alınır. ki bunlar çok süslü şeylerdir ama göründükleri kadar pahalı değillerdir.sarı olmamaları gerekir. sadece bu işi yapan nişan sandıkçıları vardır,oradan alınabilirler*. sandığın-kutunun saten-ipek kaplaması yoksa,içine konulacakları bohça içinde koymak gerekebilir. içine en başta kıza gidiyorsa makyaj malzemeleri,sabahlık,parfümler,erkeğe gidiyorsa traş losyonları falan konulur. ki sözünü ettiğimiz yerlerde bunlar hazırlatılabilir,ama yine de alınacak kişi olmadan bunları almayın çünkü kullandığı marka,parfüm başka olabilir. bunun dışında erkeğe gidiyorsa iyi marka gömlek,röbdöşambr,kravat,kemer,cüzdan gibi şeyler konulur. bunların da alınacak kişiyle beraber alınması gerekir. bunun dışındaki şeyler tüm bohçalarda ortaktır:havlu,iç çamaşırı,terlik * alınır,ama bunlar sürpriz olmalıdır.bir de gidecek şeyler sarı olmamalıdır.
şimdi,başka kimlere bohça gider?eğer evlenmemiş kız veya erkek kardeşi varsa,onlara anne-babalarının bohçalarının içine bir-iki parça havlu veya iç çamaşırı koyulabilir.özellikle kızlara fazla şey koyulmaz,çünkü onlara zaten gelecekte bohça geleceği için kısmetini kapattığına inanılır. ama eğer evlenmemiş,yaşı geçkin teyzesi varsa ve onu az da olsa tanıyorsanız basit te olsa bohça hazırlamak gerekir. çiftlere mutlaka tek bohça hazırlanır. anneanne-babaanne,dedelere tanınmıyorlarsa bile bohça gider.
peki içine ne konulur?herkese ikişer havlu,kumaş mendil,çorap,iç çamaşırı,gömlek *,kadınlar için yemeni,yaşlılar için seccade *ve tesbih alınır. ama kızın-erkeğin anne-babası için biraz daha özenli olmak gerekir. bunların yanında annesine elbise diktirsin diye üç-beş parça kumaş verilir. zira erkeklere gömlek alınırken,kadınlara bluz falan alınmaz,yerine işte bu kumaşlar verilir. nişanlanan çiftler,ablamın yaptığı gibi beraber alınacak şeyler hariç havluları vs.hiç uğraşmadan ailelerine bırakabilir,kardeşlerini de bu işlerin sorumlusu olarak atayıp kendisini alışverişe çıkılan bir gün içinde entry yazacak kadar bilgi sahibi edebilirler *. tabi bunun için güvenilir bi kardeş lazımdır.
peki bohçalar nası olur? şimdi bohça dediğimiz şey bir masa örtüsü genişliğinde,kesinlikle beyaz,kare şeklinde,ipek veya satenden kenarı işli ve köşelerinde boncuktan falan desenler bulunan güzel hedelerdir. bunların da ayrıca dükkanları vardır. fiyatları değişir,ama anne-babasına gidecek bohçada cimrilik yapılmaz. diğerlerine gidecekler daha sade *olmalıdır. alınan eşyaları dizmeden önce dibine biraz çörekotu serpmenin kötü şansı kovacağına inanılır. eşyalar düzenli katlanarak konulur,sonunda da bohça her ucu bir araya getirilip katlanır,nazar boncuklu bir topluiğneyle birleştirilir. tercihen en son da kırmızı bir kuşakla hediye paketi gibi dört bi yanından bağlanabilir.
peki bu işlerin rayici ne kadardır? kurb aga her türlü kolpacı satıcılarla savaşmış olduğundan,pazarlığın gerekli olduğunu savunmaktadır. en başta kutu için 50 diyen satıcının 35'e inince şaşırmış,fakat diğer dükkanlarda ise bu fiyatın normal olduğunu görmüştür. ama yine de kutu ilk yerden alınmıştır. bohçalar ise kaliteli olanlarda 25-30 milyona kadar çıkmaktadır. anne-babaya gidecek bohça bundan,diğerleri ise normallerden alınmalıdır. ama,mutlaka pazarlık yapılmalıdır. yemeniler için ise kurb aga çok kalitesiz mallar olduğu için annesini sürükleyerek yaptığı aramalar sonucunda zorlukla kalitelisini bulmuştur. bu konu çok dikkat edilesidir,zira her satıcı malını över. ipliklere,dikişlere dikkat edilmelidir. sabahlıklar 100-150 milyon arasıdır.
peki nereden alınmalıdır? izmir'de kemeraltı'na gidilmelidir,istanbul'da da alışveriş yapılmasına rağmen mekanı bilememekteyim. umarım yardımcı olmuşumdur *