kemalist abilerinden duyduğu "güçler ayrılığı" mefhumunu cümle içinde kullanma telaşındaki laikcanın "türkçe dil kuralları" içine dahil edilemeyecek olan kelamı.
şimdi şöyle oluyor ki; reform paketinde yargı ile ilgili chp'lilerin sorun çıkardığı, "hukuk elden gidiyor" diye feveran ettiği maddeler "hsyk ve aym'nin" yapısı ile ilgili. peki ne oluyor bu organlarda? ne değişiklik getiriyorlar? güçler ayrılığı gerçekten ihlal mi ediliyor?
reform paketi kabul edilirse; anayasa mahkemesi'ne tbmm yani "yasama" organı üye atayabilecek. bundan doğal ne olabilir acaba? dünyanın tüm ülkelerinde bünyesinde aym bulunan ülkelerde parlamento öyle ya da böyle üye seçimine dahildir. hatta bazı yerlerde "yürütme" de etkindir. ancak ilginçtir türkiye'de meclis, aym'ye karışamaz. aym gayet rahat şekilde olaylara "esastan" girip yetkisini aşarken ses çıkarmayanlar hatta destek çıkanlar; meclisin aym'ye üye ataması gündeme gelince hukuk havarisi kesiliyor ve dünyadaki sistemden kopuk, "olması gereken hukuk sistemi"ni anlatmaya başlıyorlar. oysa gerçek açıkça ortada, yasama dediğin organ milletin yansımasıdır, orası aym'ye üye seçmeyecek de kim seçecek? zaten aym'si bulunan tüm ülkelerde durum böyle. bundan kelli yırtınmayın daha fazla zira sürmez bu kemalist diktacı hukuk sistemi...
gelelim hsyk'nın yapısına. hsyk'ya adli ve idari hakimler hsyk seçimlerinde söz sahibi olacaklar ayrıca bunlar seçilebilecek de. yani hem seçme hem seçilme hakkına kavuşacaklar. bundan güzel ne var? hsyk'daki yüksek yargı hegemonyası yıkılacak. ayrıca seçim ile hükümetin uzaktan yakından bir ilgisi olmayacak; yargı organları, hukukçular kendileri halledecekler seçimi. bunun haricinde hsyk dairelere ayrılacak, dairelerin başkanlarını hsyk üyeleri seçecek ve kurul başkanı yani adalet bakanı(adalet bakanı müsteşarı) daire çalışmalarına katılamayacak. böylece hsyk üzerinde olduğu iddia edilen "siyasi baskı" da kalmayacak.