hababam sınıfı

entry265 galeri video8 ses1
    56.
  1. 1952 - 1960 yılları arasında Tan Gazetesi'nde dizgici, düzeltmen ve röportaj yazarı olarak çalışan Rıfat Ilgaz, 23 Şubat 1956'da Dolmuş adlı mizah dergisinin yazı kadrosuna katılır; Hababam Sınıfı'nın doğuşu da o günlere rastlar.

    ilhan Selçuk'un yönetimindeki Dolmuş'taki bütün yazarlar, Vites, dişli ve kriko gibi takma adlarla yazmaktadırlar. Rıfat Ilgaz kadroya sonradan katıldığı için Stepne (yedek lastik) adını alır. Hababam Sınıfı, stepne imzasıyla yazı dizisi olarak başlar. Çok beğenilmesi üzerine dizi sürdürülür. Bir süre sonra ise dizide çıkan yazılar bir kitiapta toplanır. ilk olarak Mayıs 1957'de kitaplaştırılan Hababam Sınıfı'nın kapağında yazar adı olarak Stepne yer alır; ta ki aynı yılın Haziran ayına kadar... 6 Haziran 1957'de Dolmuş'ta yayımlanan "Hababam Sınıfı'nın Muharriri" başlıklı yazıda, dizinin ve kitabın yazarının Rıfat Ilgaz olduğu açıklanır. 11 Temmuz 1957'de ise, derginin 79. sayısında Hababam Sınıfı dizisinin bittiği duyurulur. "not" olarak şöyle denir.

    "Mekteplerin tatile girmesi münasebetiyle Hababam Sınıfı dağılmış bulunuyor. Rıfat Ilgaz'ın büyük alaka gören bu eserinin birinci kısmı, kitap halinde yayınlanmıştır. ikinci kitap hazırlanmaktadır. Yakında "Dolmuş mizah Yayınları" serisinden neşredileceğini okuyucularımıza müjdeleriz."

    1959'da Hababam Sınıfı öykülerinin bir bölümünü de Tan Basımevi'nden Haluk Yetiş Basar. Artık ünü kendi adını aşan kitaba ileride sahip çıkabilmek için kendi adını koyduran Rıfat Ilgaz'a gelen ilk eleştirilerden biri Dağıtıcı faruk'a aittir.

    "Nerde Stepne, nerde Rıfat Ilgaz?... Bırak dostum bu işleri!"
    "...."
    "Rusçan fena değil; doğrusu ilk kitabı çok güzel çevirmişsin!"
    "Ben mi çevirmişim? Hangi Yazardan?"
    "Hangi yazardan olacak! Stepne'den...Baktın birincisi iyi gitti, ikinciyi de sen yetiştirdin geriden!"

    Hababam Sınıfı Serisinin devamı olan kitaplardan; 1972'de "Hababam Sınıfı Baskın'da" ve "Hababam Sınıfı Uyanıyor", 1975'te "Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı" ve en son da 1987'de "Hababam Sınıfı icraatın içinde" yayımlanır.

    1966'da Ulvi Uraz Tiyatro Topluluğu'nca Beyoğlu Küçük Sahne'de ilk kez sahneye konan Hababam Sınıfı'nda o günlerin genç oyuncularından Zeki Alasya, Metin Akpınar, Ercan Yazgan,Ahmet Gülhan ve Suzan Ustan ile birlikteAli Yalaz, Ulvi Uraz ve Zihni Küçümen de oyuncu kadrosunda yer alırlar.

    1974'te ise ilk filmi çekilen Hababam Sınıfı'nın o güne de görülmemiş bir gişe başarısı üzerine 5 film daha yapılır. (Hababam Sınıfı, Çınar Yayınları)
    Asıl tüm türkiye'ye yayılan ününün en büyük sebebi de bu filmlerdir zaten.

    Benim çocukken izleyip gülmekten kahkahalara boğulduğum şimdi de 9 yaşındaki oğlumun izleyip kahkahaalara boğulduğu filmdir. Bana göre muhteşem bir filmdir. Sadece komedi filmi olarak da bakmamak lazım. Burada bir takım haylaz öğrencilerin maceraları komik bir şekilde aktarılırken aynı zamanda neyin yanlış neyin doğru olduğunun da altı çizilir. HAbabam sınıfı haylazdır, yerinde duramaz ama yeri geldiğinde ciddi konularda kendisini cezalandırmayı ya da yaptığı bir hatayı düzeltmeyi de bilir. Bu özellikler Ertem Eğilmez döneminde çekilen Hababam Sınıfı, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Hababam Sınıfı uyanıyor ve Hababam Sınıfı tatilde filmleri için geçerlidir. Aynı adı taşısa da bundan sonraki devam filmleri orjinleri ile ilişkisini yitirmiştir.

    Hababam Sınıfı Rıfat Ilgaz'ın aynı adlı kitabına birebir sadık değildir. Filmde güldüğümüz pek çok karakter kitabın içinde yer almaz. Hafize Ana, Damat Ferit, Semra Hoca, Bozum Cahit gibi karakterler kitabın orjinalinde yoktur. Bununla birlikte inek şaban kitapta aynen olmasına rağmen filmde olduğu kadar saf değildir. Yine Tulum Hayri, Güdük Necmi, Kel Mahmut, Badi ekrem, Domdom Ali, Kalem Şakir kitapta da filmde de olan karakterlerdir. Bununla birlikte refüze Ekrem, palamut Recep, Yıkılmaz Hadi, çolak Hamdi, Düdük ismet, Yamuk Osman, Vakvak Rıza, Karga Bekir kitapta olmasına rağmen kendilerine filmde yer bulamamış karakterlerdir. Edebiyardat Hocası, divan edebiyatına meraklı Zühtü Hoca yoktur ama onun yerine Susak Cafer vardır ve Hababam Sınıfı'nın filmlerinde de yer alan Gençliğe Hitabe macerası Susak Cafer ile yaşanmıştır.

    Gönül isterdi ki 2004'te çevrilmeye başlanan son hababam Sınıfı serisi kitabın aslına tamamen sadık kalınarak ve daha önce kitapta yer alan ama filmde yer almayan karakterlere de yer verilerek çekilsin. Bizim çok güldüğümüz ilk hababam Sınıfı filmlerinden bile daha komik olaylar bu kitapların içinde bulunmaktadır. Sadece onları günümüze modernize edecek bir yeteneğe, bir zekaya ihtiyaç var. Umudum da bu yönde.Bununla birlikte bu filmler ilk hababam serisi ile karşılaştırdığımızda zayıf kalmasına rağmen 1981'de çevrilen Hababam Sınıfı Güle güle kadar esere ihanet etmemiştir. Bu film Rıfat Ilgaz'ın en çok tepkisini çeken filmdir aynı zamanda. Yazar bizzat basına "Benim yarattığım karakterlerden hiçbirinin gayrımeşru çocuğu olmamıştır" demişti. Ayrıca öğretmenin öğrencisine olan aşkı da serinin tabiatına ihanet olarak algılanmıştır.
    0 ...