türkiye kendi kendine yeten yedi ülkeden biridir

entry59 galeri
    39.
  1. geçmiş zaman mimozasıdır. günümüzde dışa bağımlılıkla kendi kendisine yetemeyen 7 ülkeden birisi oluverdiğimiz açık. ben bunu bir müfredat saçmalığı olarak görmüyorum. yani almanlar yenildi diye bizim de yenik sayılmamızdan, kaybedilen savaşları bir tümceyle geçiştirmemizden farklı bir şey bu.
    bir dönüşüm, geriye gidiş süreci yaşanmasıyla ilintili durum. türkiye bir tarım ülkesi olarak, ekim- dikim planlaması denilen olguyu dahi çözmüş değil. yani bir ürünün yüksek fiyatla satıldığı yılı takip eden yıl o ürünün dağ- taş- bayır- tepe neresi bulunursa oraya dikilmesi -1000 dönümlük dikimin 10000 dönüm oluvermesi- ve sonuçta ürünün bolluğundan dolayı gayet minimal fiyatlara satılması- para etmemesi- yazgımız haline getirilmek isteniyor. elbet bu devletin tarıma ne denli bütçe ayırdığından tarımı ne ölçüde desteklediğinden bağımsız değil. tarım, desteklenmiyor ülkemde. bilinçli tarım politikaları yok. tuta absoluta diye bir zararlı domates başta olmak üzere dünyayı talan etmiş, ortam halinden memnun seyirci kalıyor.oysa, yurtdışında bu zararlının tuzakları dahi devlet desteğiyle kotarılıyor. çiftçiye leğenler tanzim ediliyor. ülkemde klasik masa başında zararlılar önleniyor, ziraatçılar dikili alanları gezmiyor. köküne kadar bir başına buyrukluk ve kokuşmuşluk var. bir ilçenin ilçe tarım müdürü o ilçeyle özdeşleşmiş mevcut ürünün kaç dönüm dikildiğinden bihaberse sorun büyük demektir.yılda bir kere dahi ekip olarak tarla ziyaretleri ve çiftçiyi bilinçlendirme toplantıları düzenlenmiyorsa herkes yerinden memnunsa söz küçülüyor elimizde.
    türkiye'deki tarımın durumu belki de klasik tarafından bir devlet eleştirisi halini alıveriyor. tohum denilince israil denilir durur fakat kimse demez israil'in devlet olarak tarıma ayırdığı bütçe nedir ne değildir? türkiye iki tarım profesörünü yurtdışına göndersin ortam yaratamadığı için. onlar devlet eliyle vaziyeti desteklesin, ciddi bütçe ayırsın. fark küçülmüyor, büyüyor böylelikle. akabinde suçlu kim diye düşünüvermek kalıyor insanımıza.
    bor minerali vardır yıllardır kafalara kazınan. kaynak varlığını, üretim ve icraat yokluğunu gösteren. devlet politikası olacak üretim sektöründe. yoksası üretimsizlik olur devamlı dışardan ürün almak olur, yetememek olur, bağımlılık olur.
    0 ...