anayasa mahkemesi yeniden yapilandiriliyor
146. madde:
anayasa'nın 146. maddesini yeniden düzenlemeyi öngörüyor. yeni düzenlemeyle anayasa mahkemesi'nin üye sayısı 11'den 17'ye çıkartılıyor. üyelerinin 3'ünü tbmm, 14'ünü ise cumhurbaşkanı seçiyor. buna göre, halen 11 asıl 4 yedek üyeli olan anayasa mahkemesi, taslaktan farklı olarak 17 asıl üyeden oluşacak. i̇lk taslakta bu sayı 19 olarak öngörülüyordu. tbmm, 2 üyeyi, sayıştay genel kurulunun gösterdiği 3'er aday arasından; 1 üyeyi baro başkanlarının avukatlar arasından göstereceği 3 aday arasından gizli oylamayla seçecek. cumhurbaşkanı; 3 üyeyi yargıtay, 2 üyeyi danıştay, 1 üyeyi askeri yargıtay, 1 üyeyi askeri yüksek i̇dare mahkemesince gösterilecek 3'er aday içinden; 3 üyeyi ise yök'ün kendi üyesi olmayan yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri arasından göstereceği 3'er aday içinden seçecek. böylece, cumhurbaşkanı taslaktan farklı olarak askeri yargıtay'dan üye seçmiş olacak. cumhurbaşkanının direkt olarak seçeceği üye sayısı taslaktakinden farklı olarak düşürülüyor. taslakta, cumhurbaşkanının 7 üyeyi direkt olarak seçmesi öngörülüyordu. teklifte bu sayı 4'e indiriliyor. anayasa mahkemesi'nin 3 daireden oluşması yönünde taslakta yer alan düzenlemeden de vazgeçiliyor. yüksek mahkeme, iki bölüm ve genel kurul olarak çalışacak. anayasa mahkemesi üyeleri, gizli oyla bir başkan ve iki başkanvekili seçecek. süresi bitenler yeniden seçilebilecek.
147. madde:
anayasa mahkemesi üyelerinin görev sürelerini düzenleyen 147. maddede değişiklik öngörüyor. buna göre anayasa mahkemesi üyelerinin görev süresi 12 yılla sınırlı
hsyk'nin üye sayisi artiyor
159. madde:
anayasa'nın, hakimler ve savcılar yüksek kurulu'nun (hsyk) yapısını düzenleyen 159. maddesinde değişiklik yapılıyor. bu kapsamda, hsyk'nın halen 7 olan asıl üye sayısı 22'ye, 5 olan yedek üye sayısı ise 10'a çıkarılıyor. hsyk, 3 daire halinde çalışacak. teklifte, adalet bakanı'nın kurul başkanlığını yürütmesi korunuyor. adalet bakanlığı müsteşarı'nın kurulda yer alması uygulaması da sürecek. kurulun, 4 asıl üyesi, yüksek öğretim kurumlarının hukuk öğretim üyeleri ile avukatlar arasından cumhurbaşkanınca; 3 asıl ve 2 yedek üyesi, yargıtay üyeleri arasından yargıtay genel kurulunca; bir asıl ve bir yedek üyesi, danıştay üyeleri arasından danıştay genel kurulunca; bir asıl ve bir yedek üyesi, türkiye adalet akademisi genel kurulunca kendi üyeleri arasından; 7 asıl ve 4 yedek üyesi, birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcıları arasından adli yargı hakim ve savcılarınca; 3 asıl ve 2 yedek üyesi idari yargı hakim ve savcıları arasından idari yargı hakim ve savcılarınca, dört yıl için seçilecek. süresi biten üyeler yeniden seçilebilecek. kurulun ''meslekten çıkarma'' cezasına ilişkin kararlarına itiraz yolu getiriliyor. kurulun diğer kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulamayacak.
145. madde:
anayasa'nın askeri yargıyı düzenleyen 145. maddesinde değişiklikle askere sivil mahkeme yolu açılıyor. buna göre, askerî yargı, askerî mahkemeler ve disiplin mahkemeleri tarafından yürütülür. bu mahkemeler; asker kişilerin, sadece askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri askerî suçlara ait davalara bakmakla görevlidirler. devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar her halde adliye mahkemelerinde görülür. savaş hali haricinde, asker olmayan kişiler askerî mahkemelerde yargılanamaz. askerî mahkemelerin savaş halinde hangi suçlar ve hangi kişiler bakımından yetkili oldukları; kuruluşları ve gerektiğinde bu mahkemelerde adlî yargı hâkim ve savcılarının görevlendirilmeleri kanunla düzenlenir. askerî yargı organlarının kuruluşu, işleyişi, askerî hâkimlerin özlük işleri, askerî savcılık görevlerini yapan askerî hâkimlerin görevli bulundukları komutanlıkla ilişkileri, mahkemelerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatı esaslarına göre kanunla düzenlenir.
yaş kararlari yargiya açiliyor
125. madde :
anayasanın 125. maddesinde değişiklik yapılarak, yüksek askeri şurası (yaş)'nın terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç, her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolunun açılması öngörülüyor. ayrıca yargı yetkisi, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlı olacak, hiçbir surette yerindelik denetimi şeklinde kullanılamayacak.
anayasanın degişecek en önemli maddeleri bunlar diğerlerinde genel olarak bi mutabakat var. ancak bu addelere hala niye muhalif olunuyor anlamıyorum.
anayasa mahkemesinin yeni haline bakarsak mevcut sistemde hep cumhurbaskanı seciyor ve 65 yasına kadar görev yapıyorken bu sınırlanıyor bunun neresi kötü bu mevcuttaan daha kötü demek icin gerekceniz ne?
hsyk ya bakarsak burda önceden tüm üyeleri cumhur baskanı atarken şimdi büyük cogunlugunu üyelerin kendi aralarından secmeleri mümkün olacak bu mevcuttan daha kötü bir sistem hayır demek icin gerekceniz ne?
askeri mahkemelerin yapısı degiştirlerek hiyararsi içinde olan bi yargı sistemi sivilleserek denetlenebilir bir yapıya dönüşüyor .bu maddeninde mevcuttan iyi oldugu acık bu maddeye nicin hayır diyoruz?
gelelim yas kararlarına burdada yas kararları artık denetimsiz olmayacak denetimin olmadıgı yerde hukuksuzluk artar. buda daha iyi bir madde buna nicin hayır?
hala niye hayır demeliyim anlamadım sırf akp yaptı diye hayır demekde mantıklı geleyince ewet demeye karar verdim. maddeler ortada hepsini okuyun öle karar verin.