efendisi shogun togukawa olan efsanevi samuray.
togukawa nın japonyayı kasıp kavuran efsanevi savaşlarının efsanevi samurayı olarak, japonyanın en saygın ismidir.
henüz yirmibeş yaşındayken, 13 yaşında en büyük savaşçı olmak yolunda başlattığı mücadeleyi, tüm japonya nın en saygın ve en güçlü samurayı olarak kazanmıştır.
japonya tarihinde örneğine rastlanmayan bu efsanevi samuray, japon tarihinin en büyük 16 düellosunu ve 6 savaşını galip bitirerek. ölüme koşarak yaşamanın efsanesi olmuştur.
zaferlerinin ardından gelen togukawa barış döneminde, kyushu dağların da inzivaya çekilir. aslında inziva da savaşlarıyla zirvesine ulaştığı samuray felsefesinin temel eserini kaleme alacaktır. 5 çember ya da 5 yüzük denilen kitabı samurayın hayat felsefesini ifade eder.
-herşeyi doğru görmeyi öğrenmek, belirgin olmayandan haberdar olmak.
-kendini gerçeğin yolunu bulmaya adamak
-düşmanlarınla korkuyu hissetmeden dövüşebilmeyi öğrenmek.
-aydınlanma için herşeyi unutmak ve kendinle başbaşa kalmak.
-rakiplerinin ne yapacağını ve tekniklerini, önceden görebilmek.
-kendini yüzeysel, dünyayı genel düşünmek.
-hayatını bile feda etmek ama onurunu asla feda etmemek.
zazen denilen özel bir teknikle meditasyon yaparak, tüm zamanını felsefesine adar.
aslında bu süreçte sağlıklı değildir. mide kanseridir ve öleceğini bilmektedir.
1645'de rahatsızlığı nedeniyle yere yığılır. öğrencileri yanıbaşındadır ve yardım etmek isterler. müsaade etmez. tek dizi üzerinde doğrularak, kılıcını yere saplar ve ona yaslanarak dizleri üzerinde hayata veda eder.
aslında aradan geçen yüzyıllar ve amerikalıların zorlaması ile unutulan samuray kültürü nedeniyle japonya da adı unutulmuş bir değer olarak 1935'e kadar saklı kalmıştır. ta ki japon tarih yazarı eiji yoshikawa tarafından çıkarılan kılıçadam miyamoto musashi serisine kadar. çizimleri ve anlatılarıyla japonlara onuru için yaşayan abide kahramanlarından en büyüğünü tanıtan eiji, japonya da büyük yankı uyandırır. unutulmuş sanatlara ve değerlere karşı büyük bir ilgi başlar. yeni başlayan çin savaşı nedeniyle de sadakat temelli öğretiler, japon imparatorluğu tarafından desteklenir. artık japonya modern silahlarının yanında sembolik bir anlamla yüklü olarak taşıdıkları ve onurları olarak gördükleri tanakaları ile yaşayan asker ve sivillerle doludur. tek hedef batı dünyasından değerlerine yapılan saldırının intikamını almaktır. savaş süresince ölümden korkmamak ve onurunu kaybetmek yerine ölmeyi tercih etmek düsturu tüm japon halkının temel felsefesi olur.
tanrısal rüzgarın pilotları anlamına gelen kamikaze felsefesi de buradan esinlenmiştir.
musashi nin sembolik olarak yükselttiği uğruna ölünen değer olan güneş imparatorluğu, ölümden korkmama felsefesini, hiroshima 140.000 ve nagasaki 80.000 insanın ölümü ile öder.
savaştan sonra da japonlar, musashi misyonunu benimsemeyi ve yaşatmayı sürdürürler. günümüzde musashi nin ölümsüz eseri 5 çember, iş dünyasının incili haline gelmiştir. güçlü japon şirketlerinin üst düzey yöneticileri ve ceo ları başarı sırlarının musashi ve samuray disiplini olduğunu dile getirirler. her sabah 06:30'da meditasyon ve kılıç antremanı ile güne başlayan japon beyin takımı, askeri bir strateji ile şirket yönetimini en üst seviyeye çıkarmışlardır.
musashi ustanın hayata ve başarıya dair en temel düsturu ile son noktayı koyalım;
herşeyi özünü buluncaya kadar sadeleştirin. geriye kalan, en doğru olandır.
önünüzde binlerce kilometrelik bir yol olsa bile tek bir adım atın ve her seferinde bunu tekrarlayın.
başlangıçta zor görünecektir ama başlangıçta herşey zor görünür.