ebru

entry71 galeri video1
    35.
  1. su üzerine serpilen sıvı boyanın gelişigüzel oluşturduğu desenlerin kağıda aktarılmasıdır.

    bu sanatın özelliklerinden biri, yapılan ebrunun ancak bir defa yapılabilmesidir. her ne kadar boyanın gelişigüzel oluşturduğu şekillere müdahele edilse de, yapılan ebrunun tam olarak nasıl olacağını belirlemek önceden mümkün değildir. çünkü suya damlatılan boyanın ne şekilde dağılacağı, su üzerinde ne şekiller alacağı bilinmez.

    boyanın döküldüğü sıvı kitre denilen bir zamk çeşidiyle suyun karıştırılmasından elde edilir. bu kıvamlı suya serpilen boyalarla elde edilen desenler, suyun üstüne kapatılan kağıda geçirilir.

    ebru yapımında genellikle oksit kırmızı, oksit sarı, oksit siyah, lahur çiviti gibi toprak boylardan elde edilen özel renkler kullanılır. diğer renkler de bunların karışımından elde edilir.

    ebru sanatını yapmak için kullanılan malzemeler de özeldir. herhangi bir fırçayla ebru yapılmaz, sapı özellikle gül dalından uç kısmı at kılından yapılan fırçalar kullanılır. ebru kağıdında oluşan desenlere göre, battal, şal, mermer, gelgit, taraklı, bülbül yuvası, kumlu-kılçıklı, yazılı, çiçekli ebru gibi çeşitleri mevcuttur. ebrular genelde kitap ciltlerinde, yazı kenarlarının süslemesinde, hat sanatında yazı zemini olarak kullanılmıştır.
    0 ...