köy enstitüleri

entry566 galeri video2
    122.
  1. kapatılmaları, türk eğitim tarihinin en içler acısı kararlarından olan, eğitici yetiştiren kurumlardır.

    alıntı--
    köy enstitüleri 1953 yılında kapatıldı, kapatılma nedenleri arasında şunlar sayılabilir:

    1.köy okulu yapımı, arazi sağlanması gibi konular öğretmenle köyü arasında sürtüşmelere yol açmıştır. bu seçimlerde siyasi bir istismâr konusu olmuştur.

    2.öğretmenin genellikle kendi köyüne atanması kıskançlıklara yol açmış köylü içlerinden birinin, aralarına büyük amaçlarla, kurtarıcılık görevi ile gelip akıl vermesine bazen hoş karşılamamıştır.

    3.enstitü çıkışlı öğretmenin kendi köyüne ya da başka yere başöğretmen olarak atanması, 3-5 yıl önce onu yetiştiren, daha kıdemli öğretmeni kırmıştır.

    4.öğretmenlik meslek bilgisi ve meslek derslerinin biraz zayıf işlenmesi onların öğretim yapmalarını, öğrencilerini ve çevrelerini iyi anlayıp değerlendirmelerini zorlaştırmıştır.

    5.her biri ayrı bir ihtisaslaşma gerektiren tarım ve teknik zanaatlarla ilgili uğraşların öğretmene öğretilmeye çalışılması ve ondan da bunları çevresine öğretmesinin istenmesi, üstelik onun bu tür uğraşlardan gelirinin bir kısmını sağlanmasının beklenmesi, gerekçelerle pek bağdaşmayan, idealist bir görüş olmuştur.

    6.ürün kaldırıp yan kazanç sağlayamadığı için maaşıyla yetinmek zorunda kalan enstitü çıkışlı öğretmenler ekonomik sıkıntıya düşmüştür. köylü, ağır iş yapmadan daha çok para alan eski öğretmen arasında karşılaştırma yaparak enstitü çıkışlı öğretmenlere daha değer verme eğilimi göstermiştir.

    7.enstitü öğretmenlerin “sol” görüşlü olduğu biçiminde gelişen propagandalar onlara şüphe ile bakılmasına neden olmuş, girişimin güç ve cesaretini kırmıştır.

    8.köy enstitüleri konusu, siyasi partiler, hükümetler arasında bir siyasal çekişme haline getirilmiş, konuya bilimsel açıdan ve soğukkanlılıkla yaklaşmamış, aksayan yönlerin düzeltilmesine gidilmiştir.

    (prof.dr.yahya akyüz, türk eğitim tarihi, 2001,2004)
    0 ...