devletin kapalı ekonomi olmasını eleştirmişiz gibi anlayan bazı süper zekalar ve malümatfüruşlar var aramızda, halbuki kendilerine yıkılmış bir miras alınan bu devlette 1950 ye kadarki olan dönemi abartmayın çağrısı yaptık, heyhat anlatamadık.
bizim karşı çıktığımız konu 1950 ile öncesini bir çırpıda ayıran, 50 öncesini her konuda zaferlerle taçlandıran, sonrasını ise tek kusuru yine sağ iktidarlarda bularak karalayan bu zihniyet.
tekrar anlatmak ihtiyacı doğdu ise anlatalım:
kapalı ekonominin doğru bir karar olduğu evet ekonomik buhranda belli olmuştur. ama kapalı ekonominin seçimi bir başarıyken buhrandan etkilenmemizin nedeni de bu olmuştur. yoksa türkiye de elbet etkilenecekti. ancak tek sanayisi ve ihracatı tarım üzerine olan ülkemizde buhranın etkilerini aramak abes olacaktır.
devletin o yıllarda tarım ülkesi olmasının farkına vararak tarım üzerine sanayileşmesi sözkonusudur, taşkömürünün bulunmasıyla da belli bir oranda demir-çelik sanayisi de geliştirilmiştir. demiryolu ağı ise zaten ana demiryollarını osmanlıdan miras almış sadece işletmelerini millileştirmiştir. yani tarım üreticisi zaten abdülhamid zamanında da ürününü ülke içinde harekete dahil etmişti.
enflasyonun olmaması ise zaten az varyasyonlu ekonominin yani temel ihtiyaç maddelerinin hepsinin devlet kontrolünde üretilmesinden ve petrol tüketiminin çok az olmasından ileri geliyordu.
türk lirasının değer kaybetmesi ise zaten kambiyo denen olayın yasak olması nedeniyle söz konusu değildi. bir bakınız isterseniz osmanlı parası yıllar yılı ne kadar değer kaybetmiş?
dünya üzerinde tek para birimine dönüş yılları olan 56 sonrası ile o günleri karşılaştırmayın, amerika o yıldan sonra para basarak para kazanır olmuştur.
velhasılı kelam, olay şudur ki şu an geldiğimiz noktaya ister kötü ister iyi deyin bunlar birbirinden bıçak sırtıyla ayrılmış dönemlerin eseri değillerdir. dönemlere yanlış aramaktansa dönemleri kendi şartlarına göre değerlendirmeliyiz ve ekonomi bilmeden ekonomi hakkında konuşmamalıyız.
tekrar hatırlatıyorum, büyük ekonomistler yetiştirmiş bir millet değiliz ve atatürk kesinlikle bir ekonomist değildi.