kemalizm ilerlemeden cok gerileme demektir

entry44 galeri
    6.
  1. ata'nın resimlerinden, heykellerinden dahi korkan zihniyetin yeni söylemidir. cümlenin sarfediliği yeri, ortamı geçtim de, profesör ünvanı almış birinin bunu söylemesi, söyleyebilmesi, budur asıl acı olan.

    öte yandan, ne kadar temelsiz de olsa, birinin öne sürdüğü tezi kötülemekten çok anti-tez sunulmasından yana olmak lazım. nedir kemalizm? ya da hangi dönemlerde uygulama alanı bulmuştur ülkemizde? *

    verilen beyanda, doğru olan bir nokta varsa, o da 1925 - 1945 dönemi ile 1950 sonrasının beraber değerlendirilemeyeceğidir. doğrudur. çünkü; kemalist düşüncenin egemen ideoloji olduğu ve uygulandığı dönem cumhuriyetin kuruluşundan 1945'lere kadar olan dönemdir. velhasıl, bu dönemde, tüm dünya ekonomik krizlerle *, savaş rüzgarları, küçülen ekonomilerle uğraşırken, cumhuriyet türkiyesi milli ekonomi politikaları ve kalkınma stratejileri ile atılım yapmakta, ekonomik ve siyasi krizlerden etkilenmemekteydi. ve mutlak olarak söylenebilir ki; cumhuriyet tarihinin en parlak dönemlerinden biri yaşanmaktaydı. örnekler derinlemesine açılımlandıralabilirse de, bu yüzeysel yapı bile, kemalizmin egemen olduğu dönemde ülkenin gelişimi açısından bir örnek teşkil etmektedir.

    1950 sonrası ise, kemalizm egemen ideoloji olmaktan çıkmış; türkiye, liberal hükümetlerin politikaları sonucu, dışa bağımlı, imf ile dirsek temasına giren, süper güçlere "yaranmak" adına dünyanın uzak uçlarına asker gönderen bir ülke şeklini almıştır. ve gitgide, kemalist düşüncenin öngördüğü demokratik yapı da terkedilmiş, her 10 senede bir darbeler baş göstermiştir. *

    velhasıl, 1950'li yıllardan sonra, bu ülkede kemalizm egemen ideoloji olmaktan çıkmıştır. şimdi şöyle bir değerlendirme yapmak gerekir; 1950 öncesi ve 1950 sonrası..karşılaştıralım bir bakalım..hangisinde ilerleme sağlanmış, hangisinde gerileme..bugün gelinen noktada, hangisinin payı daha fazla? kendi ülkesinin muasır medeniyetler seviyesine ulaşmasını, müreffeh bir halde yaşamasını öngören, yüzünü aydınlığa dönmüş kemalist ideoloji mi yoksa dışa bağımlılığı artıran, ülkeyi dış güçlerin güdümünden çıkmaz hale getiren ve demokratik süreci ekseriyetle sekteye uğratan kemalizm sonrası ideolojiler mi gerileme yaratmıştır? karar sizin..
    11 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük