iş başvurusunda bulunmadan yapılması gereken eylemdir. bir cv hazırlanırken belli başlı şeylere özen gösterilmelidir. öncelikle hedefimizin ne olduğu konusunda bir karara varmalıyız. her işe aynı cv verilmez. çünkü her pozisyonun gerektirdiği nitelikler farklıdır. örneğin; satışçı olmak isteyen biri aktif , düzgün diksiyona ve görünüme sahip, azimli, hedef odaklı biri olmalıdır. işte bu noktada bu özelliklerini ortaya çıkaracak bir cv hazırlamalıdır.
bir cv kişisel bilgiler,
kariyer hedefi,
iş/staj deneyimi
eğitim bilgileri,
sertifikalar, alınan kurslar,
bilgisayar bilgileri
hobiler, üye olunan klüpler,
referanslar şeklinde bölümlerden oluşabilir. tabi bu yeni mezun içindir. profesyonel olanlar daha çok iş deneyimlerinin ağır bastığı bir cv hazırlarlar. yani cv'lerin hazırlanış şekli ile sizin iş hayatında bulunuş süreniz arasında bağlantı vardır. yeni mezunlar daha çok hedeflerini, staj deneyimlerini ve sosyalliklerini öne çıkararak cv hazırlamalıdırlar.
cv'ye mutlaka vesikalık, sizin son halinizi gösteren işe uygun giyinmiş bir halde fotoğrafınızı eklemeniz gerekir. zira fotoğrafsız cv'ler pek tercih edilmez.
cv hazırlarken bir söz vermiş oluruz. dolayısıyla vereceğimiz herhangi yanlış bir bilgi iş görüşmesinde bizi sıkıntıya sokacağı gibi, karşı tarafta güvenilmez olduğumuz izlenimini yaratır.
burada değinmem gereken bir başka nokta ise cv'nin uzunluğu ile ilgilidir. bir sayfa olması tercih edilendir fakat 2 sayfa da olabilir. daha uzun yazmayın çünkü okunmaz. düşünün insan kaynaklarının elinde binlerce cv var. zaman kısıtlı. kim, neden bu kadar uzun bir cv'yi okumak zorunda olsun? bir de işler yoğunsa, durum acilse... yani olabildiğince pozisyona nokta atışı yapabilecek bir cv hazırlamalıyız.
referans konusu ise önemli olan diğer noktadır. burayı hazırlarken biri iş bir diğeri okul hayatından olmak üzere iki isim verilirse daha iyi olur.
hobiler ve klüpler sizin sosyalliğiniz, insan ilişkileriniz konusunda işverene fikir vereceğinden, mümkün olduğunca başvurulan pozisyona uygun olabilecek hobileri ön plana çıkarmak sizi diğer adaylardan farklı kılacak ve öne çıkaracaktır. yani eğer liderlik yeteneği isteyen bir işe başvurulduysa, spor yapıyorsak takım kaptanı olduğumuzu belirtebiliriz.
en çok şikayet edilen konulardan bir tanesi ise kişisel bilgilerde yapılan hatalardır. kullandığınız telefonunuzu oraya yazmanız, sizi arayınca ulaşmalarını sağlar. cv'yi yazarken düzgün türkçe kullanmayı unutmayın. çünkü eğitim almış bir insan türkçeyi düzgün kullanır.
not: bu bilgiler danıştığım bir insan kaynakları müdüründen ve araştırmalarımdan edinmiş olduğum bilgilerdir.