zamanında "masumiyet bir alaylamadır" demişler. güç sahibi olmak da buna benzer. nice krallar, kraliçeler, başbakanlar, yöneticiler ve hatta peygamberler ve hatta ve hatta temellere inersek erkekler kadınlar bu alaydan nasibini almışlar. karşılarında el-pençe-divan durulan insanlar gün gelmiş, yaş geçmiş, işi bırakmış ve hiçcilik oynamaya, sanata, hayata vermişler kendilerini. burdan sanatı ve hayatı hiçcilik oyunun bir uzantısı olarak gördüğüm düşünülmesin, ki düşünülebilir, sadece günlük tuvalet işlerinden başka bir kaygısı kalmamaya yaklaşmaktır anlamı çıkartılsın istiyorum.
(ama aslına bakılırsa bu isteğimi şu söyleyişimde bile anlayamıyorsanız, mantıksız ve makul olmayan bir istek olduğundandır. sık sık olur. makul denen şey kulağın arkasından girmeye çalışan ama genellikle giremeyen şey olduğundan, deldirmeniz gerekir. yapmayın.)
insan denen varlık pek bir garip, pek bir analize mazhar. o kadar mazhar olmasına karşın, o kadar analiz edilmesine karşın ortak bir konsensusa* ulaşıldığı da yok. yahu görecelik açısından baksan bile, ortadaki tek kriter "görece". ucundan tuttuğunda bile başına göre konuşman lazım. başını ise belirleyişin kendine göre. o da buna göre, bu da öne göre. çapraz bağlar tendonlarından kopmaya görsün, eşekler başa geçse de öküzler adam olsa da devran dönüyor. sonra gelip "makul derecelendirmeler yapılmalıdır" mavrası okunuyor, hayatın bir anlamı olduğuna, belirli bir değer yargısı içinde mantıklı bir şekilde nitelendirilebileceğine, yeşilin kırmızı, kırmızının yeşil olamayacağına dair lafazatlar yapılıyor. bunlar boş, her satır ve her harf de boş. ne kadar boş!
diyorlar ki, "kime göre neye göre?"
yok güzelim yok. sana göre bana göre. neyden bahsediyorsun yahu sen? ucundan tuttuğun ne?