hakkaten her teknik işten anlayan ancak teknik anlamda hiçbir iş yapamayan mühendislik dalıdır. hiç boşuna arkadaşların birbirlerini gaza getirmemesi gerekir: zira bir endüstri mühendisi, teknik anlamda bir firmada ne elektronikçiyle yarışabilir, ne bilgisayarcıyla nede makinacıyla. çoğu endüstri mühendisi bir bant sisteminde tasarruf olsun diye plan değiştirmeye kalkar, otomasyon prosesiyle didişir, bilgiişlemde iş akışıyla oynar ancak gülünç olmak dışında bişey yapamaz. peki ne yapar bu abiler ablalar:
şimdi efendim asıl sıkıntı şudur: endüstri mühendisliğinde yurtdışında ve yurtiçinde yetişmiş insanların olayları tamamen farklıdır.
Yurtdışından gelen endüstri mühendislerini gözlemlediğinizde, itü deki işletme mühendisliğine daha yakın bir formasyona sahiptirler. başlıca işleri "scheduling" yani zaman sıralamasıdır. nasıl yani ? şöyle düşünün: bir uçak firması bir yolcu uçağının yapımını ortalama 10 yılda tamamlar. ve bu uçağın yapımının 10 yılda tamamlanması için işletme yada endüstri mühendisleri öyle bir zaman planlama sistemi yaparlar ki bir vidanın siparişinin gecikmesinden doğacak sıkıntıları bile kompanze edebikecek çözümler üretirler. bir uçağın kuruşu kuruşuna ne kadar paraya maaledildiğinide yine bu mühendis abilerimiz, ablalarımız hesabederler. piyasa araştırması yaparlar aynı teknik özelliklere sahip farklı ürünleri inceleyerek en iyisini seçmeye çalışırlar.
Yerli formasyonla yetişenlerin çoğu maalesef başka mühendislik dallarının işlerine kalkışırlar. bir makinacı yada elektronikçi kadar bir otomasyondan anladıklarını sanırlar, eşit yetki almak isterler ama gel kur desen -kurmak benim işim değil verim, üretim vs.- diye çıkarlar işin içinden. bir bilgisayarcı kadar yazılım ve süreç mantığıda olmadığından 'sap' yada 'erp' projelerinde etkin rol alamazlar. maalesef türkiyede bu gibi sebeplerden dolayı 'kendisini yetiştiremeyen' endüstri mühendisleri kendi işlerini yapmayıp, ya insan kaynaklarında çalışırlar yada yabancı dillerinden faydalanılırlar. ve yine bu elemanlar kendi işlerini yapmadığı için bunların işlerini sanayi de makina mühendisleri yapar. o yüzden türkiyede makina mühendisliği popüler ve önemli bir iştir.
peki bir endüstri mühendisi kendi işini nasıl geliştirir: aslında örnek olarak gösterebileceğimiz bir endüstrici, teknik standartları iyi bilen, rapor alma ve rapor hazırlama ile arası en iyi olandır. mesela hiç aklınıza gelmeyecek bazı istatistiki bilgiler aslında şirketin çokta işine yarayacak ve önlem alması gerekecek veriler olabilir. mesela bir robotun punto atma esnasında soğutma haznesinde dakikada harcadığı su miktarı çoğu insana gereksiz bir istatistik gelir ama başarılı bir endüstri mühendisi bu gibi istatistiksel verilerle bu robotun ne zaman bakıma alınması gerektiğini bile söyleyebilir. yada kuruma alınması gereken bir sertifika gerektiğinde bir endüstri mühendisi hemen sistemin bu sertifikayı alması için gerekli minimum şartları raporlayabilmelidir. yada daha makro boyutta düşünürsek şirketin tüm verilerini göz önüne alarak yön-eylem işinin sadece okulda okutulan bir ders olmadığını gösterebilmeleri lazımdır.
yani kısacası en iyi endüstri mühendisi hiçbir teknik işe karışmadan, tüm teknik işlerin kalitesini yükseltebilendir.