üniversite öğrencilerinin ya da mezunlarının tercih yapacaklara önerileridir.
peşin not: bu tavsiyeler; çevreden, eşten dosttan, konu komşudan, yaşanmış olaylardan derlenerek ve kulaktan duyma hikayeler dikkate alınarak yazılmıştır.
tercih aşamasındaysanız: büyük şehirlerdeki kampüs üniversitelerini yazın. mezun olduğun üniversitenin adı önemlidir. ancak her iyi üniversitenin her bölümü iyi olacak diye bir kural yoktur. mecbur değilseniz yeni açılan üniversiteleri yazmayın.
tavsiye ettiğim bölümler:
sağlık sektörü: tıp, eczacılık, diş hekimliği, ebelik, hemşirelik, sağlık memurluğu (her daim iş garantisi var)
inşaat sektörü: inşaat mühendisliği/teknikerliği, mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı (her daim iş garantisi var)
idari bilimler: işletme, kamu yönetimi (okuması kolaydır, kpss ile a grubu düşünenlere önerilir. iktisat, ekonometri, istatistik yazmayın!!! okuması çok zordur. bu bölümlerden mezun olanlarla işletme-kamu yönetimi mezunlarının kpss a grubundaki kadroları hemen hemen aynıdır.)
eğitim bilimleri: ingilizce öğretmenliği, sınıf öğretmenliği, bilgisayar teknolojileri öğretmenliği, türkçe öğretmenliği, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, okul öncesi öğretmenliği (kpss yerleştirmelerinde en fazla kadro verilen bölümler)
iletişim: elektronik ve haberleşme, telekomünikasyon mühendisliği (çağın mesleklerinden)
hukuk: öz güveniniz ve konuşma beceriniz yüksekse çekinmeden yazın. avukat olabilmek için diploma yetmiyor artık. staj olayı var. sınavlarla hakimlik, savcılık gibi bonusları var.
tavsiye etmediğim bölümler:
mühendislikler: tekstil, maden, ziraat (bu bölümlerin eski popülaritesi yok. iş bulma problemi var)
mühendislikler 2: elektrik, elektrik-elektronik, makina, bilgisayar, nükleer enerji mühendisliği (çocukluğunuzdan beri hayalini kurmuyorsanız yazmayın. okuması zordur. sınıfınızda en fazla 1-2 hatun olur. iş bulabilirsiniz ama hayal ettiğiniz maaşın çok azına)
eğitim bilimleri: fizik-kimya-biyoloji öğretmenliği, besyo (kpss yerleştirmelerinde kadroları çok azdır. özel ders ve dershane öğretmenliği ile yolunuzu bulabilirsiniz.)
not: yukarıdaki derleme genellemelerden ibarettir. mutlu olacağınıza inandığınız bölümü yazın.
okul zamanı:
1- krediye başvurmayın. okul bitince hemen iş bulamadıysanız, parayı geri istediklerinde canınız sıkılır. para çok lazımsa burs almaya uğraşın. çıkmazsa üniversite içindeki part-time işlere girmeye çalışın. anketörlük, palyaçolukla uğraşmayın.
2- ilk sene yurtta kalın. hemen eve çıkmayın. böylece hem şehri tanırsın hem eve çıkacağın insanların huyunu suyunu öğrenirsin. eve çıktığında az biraz insan olun. en azından kendi odanızı temiz tutun.
3- bölümünüzü sevip, evet ben bu işi ilerde gönül rahatlığıyla yaparım diyorsanız sıkın dişinizi okuyun, yok ben bu işi bi ömür yapamam diyorsanız ilk senede okuldan ayrılın. bir sene daha hazırlanın. bir ömür için bir seneyi feda etmeyi göze alın.
4- okulu uzatmadan bitirecek kadar ders çalışın, gezin, tozun, bir enstrüman çalmayı öğrenin, yabancı dilinizi geliştirin.
5- illa bi sevgilim olsun diye kafayı yemeyin. hoşlandığın biri varsa hiç çekinme içindekileri anlat ona. olursa olur. olmazsa sana kız mı yok!
çukurova üniversitesi ve adana hakkında bilgi almak isteyenler özelden ulaşabilir.