cok iyi bir diploma gerekmemektedir iyi bir kariyere sahip olmak icin. ayrica cok iyi ingilizce bilinmesi de gerekmemektedir. ve dahi 2 yabanci lisan daha bilmek hiç mi hiç gerekmemektedir.
üniversiteyi 7,5 yılda bitirmiş, ingilizce hazirlik sinifinda kalmis, bolume basladiginda da ingilizce iletişim 1 ve 2 adindaki aptal ingilizce derslerini 6 sene boyunca gecememis bir muhendis olarak soylemekteyim yukaridakileri. universitem de odtu-itu-bogazici falan degil.
peki nasil bunlari yazabiliyorum. oncelikle karsinizdaki insanlari etki altina almak cok onemlidir. sizinle mulakat yapan kisi ya da kisileri sizin o isi yapabileceginize dair inandirmalisiniz. bilmediginiz ya da yapmadiginiz bir konu karsiniza ciktiginda da biraz destek ve sabir ile o isin ustesinden de alninizin aki ile gelebileceginizi belirtmelisiniz.
ayrica, staj yapilan yerler ve oralarda neler yaptiginiz is gorusmelerinde cok onemlidir. naylon staj yapmayin, uzulursunuz. ve ayrica bitirme projesi vs de cok onemlidir. adam mulakkata "sen ne yaptin bu konu ile ilgili olarak?" diye sordugunda onune bir cd koyabilir ve "isterseniz bakabilirsiniz." diyebilirsiniz ki mulakati yapan kisi bakmayacaktir bile ne olduguna. sizin hazirlikli oldugunuzu gorup, bir zamanlar bu konu ile ilgili birseyler yaptiginizi dusunerek daha bir pozitif olacaktir size karsi. (bos cd falan koymayin, bakacagi tutabilir.)
kendinizi yetistirmelisiniz. universite diplomasi size yetki verir ama yetkinlik vermez. o yuzden okulda aldiklarinizla, size verilmeye calisilanlarla yetinmeyin.
bir de, kismetse olur. fazla takmamak ve takilmamak lazim.
(bol sanslar is gorusmelerinde.)