kadim kürt uygarlığı

entry75 galeri
    55.
  1. bazı bilim adamları kürt sözcüğünü, mö 24. yüzyıldan kalma antik sümer tabletlerinde geçen ve yine bir halkı tanımlamakta kullanılmış olan guti sözcüğü ile ilişkilendirmiştir.
    daha sonraları livy, polybius ve strabo'nun eserlerinde de kyrtiae olarak anılan ve kürtlerle ilişkilendirilen bir topluluk göze çarpmaktadır.
    bununla birlikte, çağdaş bağlamdaki kürt sözcüğü iranîdir; nitekim sasaniler döneminde yazılan kârnâmag î ardashîr î babagân destanında da bu sözcüğe rastlanır.*
    müslüman bazı tarihçiler kürtlerin kökenini perslere dayandırırlar; bundaki en büyük dayanaklardan biri şahname'de de geçen demirci kawa efsanesidir.
    birçok kürt, kökenlerini medlere atfetmiştir, nitekim medler ile kürtler arasında olası bir ilişkiye dair dilbilimsel ve coğrafî kanıtlar bulunmaktadır; örneğin her ne kadar med dili örneği sayısı az olsa da eldeki bulgularla yapılan araştırmalar med dilinin antik pers dili ile olan ilişkisinin çağdaş kürtçenin çağdaş pers dili ile olan ilişkisiyle aynı olduğunu ortaya koymuştur*.

    kürt sözcüğü tarih boyunca persler ve araplar tarafından sıklıkla herhangi bir etnik vurgu veya anlam içermeksizin "göçebe" anlamında kullanılmıştır ve bunun bir sonucu olarak tarihte kürt olarak anılmış bazı toplulukların etnik anlamda kürt olup olmadıkları tartışılmıştır; örneğin islam tarihçilerinin eserlerinde söz edilen ve "fars kürtleri" olarak anılan, güney ve güneybatı iran'da yaşamış olan bazı toplulukların kürt olmadığı, bu bölgelerde yaşayan göçebe topluluklar olduğu iddia edilmiştir.
    tüm bunlar sebebiyle kürtlerin kökeni ve ilk dönemlerine dair kesin bilgilerden ve net bir tarihten söz etmek mümkün değildir; genel kanı kürtlerin doğu'dan batı'ya zagros dağlarına doğru göçen kuzeybatı iranlı toplulukların bölgedeki iranî olmayan yerli halklarla birleşmesi ile oluştuğudur.

    bölgeye yapılan islam akınları ve bölgenin islam devletine dahil olmasından sonraki dönemde, kürtlerin rolü ve yeri hakkında ayrıntılı bilgiler mevcuttur.
    kürtlerin o dönemde çoğunlukta yaşadığı bölgelerin istilası ve ele geçirilmesi sonrasında, el-zavzan'daki kürt yönetimi 640 yılında haraç karşılığında özerk bir yönetim olmayı garanti altına almış, diğer birçok bölgelerde, örneğin fars'ta, kürtler perslerle birlikte arap ordularına karşı savaşmıştır.
    kürtlerin yönetim karşıtı tutumları emeviler ve abbasiler döneminde de devam etmiş, örneğin 685 yılında emeviler döneminde, kürtlere karşı savaşması amacıyla bir vali atanmış, fakat atamayı yapan dönemin emevi liderinin kısa bir zaman dilimi içerisindeki ölümü, bu hedefin gerçekleşmesine mani olmuş, bir başka seferde kürtlerin 708 yılında fars'ı saldırmaları sonucu haccac tarafından cezalandırıldıkları kaydedilmiştir; abbasiler dönemindeyse, 764'te ermenistan'ın hazarlarca istilası çeşitli ayaklanmalara yol açmış, birçok kürt azerbaycan taraflarına göçmüştür.
    ...
    türkler ise anadolu'ya 8.yüzyıl'da gelmeye başlamış, bu akın, 110 yıllarında selçuklu türkleri'nin büyük çaplı hareketiyle kesinleşmiştir.
    1071 yılındaki malazgirt savaşı, türklerin anadolu'ya girişlerini perçinleyen en büyük olaydır.
    .
    *
    .
    (bkz: müslümanlar geldiğinde kürtler zaten buradaydı)
    (bkz: türkler geldiğinde kürtler zaten buradaydı)
    1 ...