ya atatürkçülük yada islam dini düşüncesine sahip olan sığ beyinli yazarlar için açılmış başlıktır. atatürkü anlamayı islamı reddetmek olarak gören yada aksine islam dinine saygısızlığı atatürkçülük gözünde marifet olarak görenler için değinilen konudur.
2 basit örnek vermek isterim;
-alıntı-
"Bizim dinimiz en makul ve en doğal bir dindir. Ve ancak bundan dolayıdır ki son din olmuştur. Bir dinin doğal olması için akla, tekniğe, ilme ve mantığa uygun olması gerekir. Bizim dinimiz bunlara tamamen uygundur. islam'ın sosyal hayatı içinde hiç kimsenin, bir özel sınıf halinde varlığını sürdürme hakkı yoktur. Kendilerinde böyle bir hak görenler dini kurallara uygun harekette bulunmuş olmazlar. Bizde ruhbanlık yoktur, hepimiz eşitiz ve dinimizin kurallarını eşit olarak öğrenmeye mecburuz" (Atatürk"ün Söylev ve Demeçleri, 1959, c.2, s. 90)
Cumhuriyet'in ilk Diyanet işleri Başkanı Rıfat Börekçi, Atatürk'ün kendisine duyduğu saygı ve hürmeti şöyle anlatmıştır:
"Ata'nın huzuruna girdiğimde beni ayakta karşılardı. Utanır, ezilir, büzülür, "Paşam beni mahcup ediyorsunuz" dediğim zaman "Din adamlarına saygı göstermek müslümanlığın icaplarındandır." buyururlardı. Atatürk, şahsi çıkarları için kutsal dinimizi siyasete alet eden cahil din adamlarını sevmezdi." (Atatürk ve Din Eğitimi - Ahmet Gürtaş - Diyanet işleri Bakanları Yayınları s.12)
acaba kim Mustafa Kemal Atatürk kadar imanı kuvvetli olabiliyor şu sıralar ülkemizde
yada hangi mevlit yayınında Mustafa Kemal Atatürk'ün adı geçmiyor..
cehaletin esirlerine sorarım.
edit: açıklığa kavuşturmam gereken bir konu var sanırım
cehaletin esirlerine sorarım derken işte tam da bundan bahsediyordum.
bu yazıda atatürk sempatizanlığı yada islam sempatizanlığı yapılmıyor. son 1 haftadır sol sütunda görmekten bıktığımız hz.muhammed-atatürk karşılaştırmaları, islam-atatürk karşılaştırmaları yeterince can sıkıyor zaten. bu bir karşılaştırma değil. -ki konu çift taraflı irdeleniyor. entrynin tamamını okuma zahmetine girmeyenler yorum yapabiliyor. kemalistlik ile islam aynı kefede yürütebilecek olgular elbette değildir. bu yazı zaten onu aynı kefeye koyanlar için açılmış bir başlıktır.