yıllardır yapılan tartışmalardan biridir. bu konu için nice kitaplar çıktı, yazılar yayınlandı, televizyonda tartışmalar yapıldı fakat bir türlü karara bağlanamadı. milli rejimimiz olan kemalizm, hangi tarafta?
bildiğimiz gibi kemalizm diyince; akıllara 6 ok gelir. 6 ok kavramınıda artık bilmeyen yoktur herhalde. şimdi bu 6 ok ilkelerini tek tek incelersek, ortaya bu konuda soru işareti çıkıyor. zaten yıllardır süregelen tartışmaların sonucu da bu karmaşık durum. ilkeleri incelersek;
cumhuriyetçilik: kesin veri elde edemeyeciğimiz ilkelerden biri. ülkenin can damarlarından biridir bu ilkte. kimsenin itiraz etmediği birşey zaten. pek fazla kafa karışıklığı yaratmaz. bu ilkenin olması; kemalizmin sağda ya da solda olduğunu göstermez. geçelim o zaman
milliyetçilik: işte tartışmanın ana noktalarından biri. kemalizmin sağ tarafı. en çok tartışılan 3 ilkeden biri. günümüzde yaşanan olayların* önemli sebebi ülkenin ulus devlet olması. ulus devletinde kaynağı milliyetçilik ilkesi doğal olarak. günümüz kemalistlerinin laiklikten bile daha çok savunduğu ilke haline gelmiştir. chp bu konuda mhp'yi bile geçmek üzeredir. ne yazık ki bazı kemalistler, işi ırkçılığa kadar vurmuşlardır.
halkçılık: bu da kemalizmin sol tarafı. chp'nin 70'li yıllarda, ecevit döneminde doruğa çıkardığı ilke. daha bir sosyal demokrat havası vardır bu ilkenin. günümüz chp si maalesef uzaklaşmıştır. deniz baykal etkisiyle. şimdi, yeniden dönmeye çalışmaktalar.
devletçilik: 1929 buhranından sonra etkisini iyice hissettirmeye başlamış olgudur bu da. chp'nin asla vazgeçmediği bir ilkedir. kemalizmin de sol taraflarından biridir. özellikle özal döneminden sonra etkisi azalmıştır.
laiklik: en çok tartışılan mesele kesinlikle. kemalizmin sağ ya da sol olduğunu göstermez aslında, her ne kadar genelde sol ile anılsa da, sağcı olupta gayet laik olunabilir.
inkilapçılık: inkilapların sağı solu olmaz ama sola biraz daha yakın gibi durur.
sonuç olara yine birşeye varılamadı diyebilirim. hem soldan hem da sağdan ilkeler var. kemalizm, gerçekten karışık bir ideolijdir diyebiliriz. sanki hepsinin karışımı gibi. kemalizmi bilmem ama, şimdi ki kemalistlerin karşılığı kesinlikle nasyonel sosyalizm'dir. bunun da sağ mı sol mu olduğuna siz karar verin*.