muta nikahı

entry315 galeri video3
    21.
  1. bazı mezheblerde yeri olan uygulama. bütün din alimleri mezhebine bakmadan muta nikahının yanlışlığını bilir. fakat bir kısmı özellikle şiiler bu konuda daha yumuşaktır. muta nikahına zorunlu hallerde izin verilir. amaç muta nikahını meşrulaştırmak değil zaten yapılan bir yanlışı kitaba uydurmaktır. böyle bir hak var mı yok mu tartışması bir tek muta nikahında değil bir çok konuda vardır.

    bazı günahların "daha büyük günah işlemeyi engellesin, günah işlemeyi alışkanlık haline getirmesin ve insanları kafirliğe zorlamasın" diye günah olduğu söylenmez ve izin verilir. ama önemle uyarayım: bazı din alimleri bunun dini değiştirmek olduğunu söyleyip şiddetle karşı çıkarlar. binlerce yıldır bu iki görüş çatışmıştır. bir kısım din alimi avam ile alim arasında fark olduğunu avam'ın dine uyumunun zor olduğu için yumuşatılmasını gerektiğini söyleyerek günahları zorunlu hallerde günah olmaktan çıkarmıştır. başka örneği var mıdır diye sorarsanız mesela ben sigara içmenin haram olduğunu bilirim. çoğu din alimi haram değil demeye devam eder. böylelikle haramları bilerek yaparak, haram işlemenin alışkanlık haline getirilmesini önlemeye çalışırlar. haklı yönleri vardır. her insan aynı bilgi ve zekaya sahip değil. adamın zorlandığı bir konuda kesin şartlar koyarsanız kendini değiştirmek yerine baskıdan kurtulmayı seçebilir. zaten devamlı günah işliyorum deyip bir umutsuzluğa kapılabilir. din alimleri de; varsın bilmeden günah işlesin de diğer görevlerini yapsın belki affedilir, belki bir süre sonra cehennemden çıkar deyip avama bilerek günah işlediklerini söylemezler. maksat seviyeyi düşürmemek. sonuçta bir insan aslında kötü olduğunu bilirse daha kötü şeyler için sınırı geçebilir. karşıt gruplarsa allah'ın haram ettiği şeylere haram değil demenin şirk olduğunu söyleyip şiddetle karşı geliyorlar.

    bir başka konuda muta nikahı olmadığı halde dini nikahların bilgisizlerce muta nikahı sanılmasıdır. mesela ben birinden hoşlandım ve dini nikahımızı kıyıp evlendik. kısa bir süre sonra boşandık. bilgisizler bunu muta nikahı zannetmekte. oysa bizim dinimizde evlilik ve boşanma kolay şeyler. bizim ülkemizdeki medeni kanun bu işleri zorlaştırmış, evliliğe büyük anlamlar yüklemiş. dinimizde boşanmak iyi görülmez ama insanlara boşanmayacaksın da denmez. istersen bir yıl içinde 30 kez evlenip boşanırsın. bir kadında 12 kez evlenip boşanabilir. ama boşanacağını bilerek evleniyorsan buna muta nikahı diyebiliriz. bizim medeni kanun nüfus müdürlüğüne çok iş düşmesin diye * bir kişiyle evlenirsen ömür boyu onunla yaşamayı zorluyor.

    dindarların ahlak anlayışları dindar olmayanlardan daha yumuşak. birinin bakire olması, evlenip boşanması fazla bir sorun edilmez. nedense dindar olmayanlar nikah kıymadan istediğinle yatabilmeyi savunurken dini nikah kıyarak birbiriyle olup ayrılanları suçluyorlar. dinimiz bir insanın geçmişine bakmaz geleceğine bakar. geçmişinde binlerce kez zina etmiş olsa da tövbe ettikten sonra tertemizdir.
    4 ...