her ülke ilerlemek için tarihini kültürünü mutlaka bilmek zorunda . tarihini bileceksin ki dostunu düşmanını bilesin. yaptığın hataları bilesin. yapman gerekenleri bilesin. sadece ilerlemek için de değil aslında vatan olmanın özünde bu vardır. kendini bilmek tanımak.
fakat;
kendimi bildim bileli ortaokulda sosyal bilgiler lisede tarih üniversitede inkılap tarihi olsun hep aynı konuları görüyoruz.
osmanlıyı hepimiz ezberledik.
bütün anlaşmaları...
padişahları...
atatürkün hayatını...
ama sonrası yok .
nerde cumhuriyet kurulduktan sonrası ?
kesinlikle bunları da bilmemiz gerekiyor. buna birşey dediğim yok. ama yakın tarihin gençler tarafından ne derece bilindiğini bilmiyorum.
bu konuda bir eksiklik var. herşey anlatılsın lise öğrencisi bunları bilsin bu ülkeye hangi başbakan ne kattı ne götürdü bilsin.
eceviti , tansu çilleri , turgut özal zamanını ...
şimdilik aklıma gelen olay ise şu;
bu ülkenin başbakanı idam edildi. adnan menderes ... olayın büyüklüğüne bakarmısınız kolay kolay olabilecek birşey mi ?
peki neden oldu biliyormuyuz ? işte kastettiğim bu. okulda öğretilmiyor.ailesinin anlatmadığı ya da araştırmayan bir genç bunu bilebilrmi ? özellikle de siyasetle ilgisi yoksa. ama bir gencin bunları bilmesi için siyasetle ilgileniyor olması gerekmemeli.
itiraf etmeliyim ki ben bilmiyorum yakın tarihle ilgili ayrıntıları nedenini niçinini . bugüne kadar hiç üstüne düşmedim.belkide isyanım bu yüzden . artık bu eksiklikliği hissettiğimden.