devlet inanılmaz basit bir olgu aslında. kabilemiz büyüdü, sosyal ilişkilerimiz ve ekonomik ilişkilerimiz kabile resinin ayarlayamayaağı genişliklere ulaştı. bir kaç kabile de bir araya geldik. arada birinin hakemliği şart.
devlet bu noktada ortaya durup dururken kimseye sormadan çıkıp, al bak bunun adı nüfus cüzdanı bunu taşıdığın için bana vergi veriyorsun bende seni koruyup yol su elektrik yapıyorum diyen yapı.
devletin kendi vatandaşına karşı da sorumlulukları var ve anayasalar da bunun için varlar. yani anayasalar halkın uyması gereken kurallar değil, halkı devletten o gereksiz örgtlü güçten korumak için yazılırlar, normal ülkelerde.
devlet kendi kendine nüfus cüzdanı diye bir şey icadd edip adını koyuyor ve dağıtıyor ise dağıttığı herkese de o cüzdanın gerekliliklerini sike sike sunmak zorundadır ayrım yapmadan.
anlayacağınız üzere, devlet kutsal değildir, insan insan ise devletim için daha fazla ne yaparım diye değil devletim benim için daha fazla ne yapabilir diye düşünse iyi eder.