cumhurbaşkanını halkın seçmesi

entry18 galeri
    2.
  1. normal şartlar altında türkiye cumhuriyeti gibi ülkelerin rejimi başbakanlık ve iktidar partisi üzerine kurulur. cumhurbaşkanlığı sembolik bir kurumdur.

    fakat bizim ülkemizde iktidar partisi ve başbakanın yetkileri sınırlandırılıp cumhurbaşkanlığına verilmiştir. cumhurbaşkanı seçimleri ise bunca zaman halkın çoğunluğundan çok ideolojinin seçtirdiği kişiler olmuştur. bu sebeple büyük önem taşıdığından ideolojinin istemediği bir gruptan gelen abdullah gül'ün cumhurbaşkanlığı engellenmek istenmiştir.

    muhalefet tarafından önce seçimlere katılmayarak tıkanmaya çalışılmış, yetersiz oy oranı olduğu iddiasıyla anayasa mahkemesine götürülmüş ve anayasa mahkemesi de siyasi bir karar alarak 367 skandalına imza atarak ideolojinin isteği yönünde davranmıştır. bu durumu aşmak isteyen iktidar ise cumhurbaşkanı seçim şeklini değiştirmek istemiş, yine yetersiz oy ile referanduma gitmek zorunda kalmıştır. referandum da ise halk, cumhurbaşkanı seçiminde zorluk çukaran meclis ve anayasa mahkemesini devre dışı bırakacak şekilde karar vererek "en iyisi ben seçeyim" demiştir. fakat mhp'nin meclisi tıkamanın kendine seçimlerde zarar vereceğini öngörüp cumhurbaşkanlığı seçimine katılmasıyla 367 geçilmiş ve cumhurbaşkanı seçilmiştir.

    cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi gereksiz bir uygulamadır. ancak bizim gibi anormal bir muhalefeti, anormal fazla yetkili cumhurbaşkanlığı ve ideolojik kararlar alan yargısı olan ülkelere has çözümler üretmek zorunda kaldık.

    buna sebep olanlar nasıl insan yüzüne bakıyorlar anlamak zor. sayelerinde hem başbakanın hem cumhurbaşkanının seçimlerle geldiği bir garip rejime sahip olduk.

    milletvekillerinin görevi meclise gidip halkı temsilen oy kullanmaktır. oy kullanmayarak meclisin karar almasını engellemek değil. anayasa mahkemesi ise önüne konan kanunları uygulamak zorundadır. mahkeme üyelerinin istemediği birinin seçilmemesi için elinden geleni "yanlış olsa bile" yapmak değil.

    ayrıca kendileri açısından bakarsan büyük bir yenilgidir. önceden ucundan kıyısından koalisyonlarla ahmet necdet sezer'i seçtirmişlerdi. bundan sonra ideolojinin istediği bir cumhurbaşkanının getirilmesi imkansız. hem meclis hem anayasa mahkemesi devreden çıktı. tabi darbe yapıp anayasayı silahla değiştirerek cumhurbaşkanı seçimini eski hale getirmedikleri sürece...
    5 ...