bu cinslerin bir kısmı mastiff, bir kısmı ise mastiff bir ırkla çiftleştirme sonucu mastiff olmuş köpekler. bu köpeklerin doğru bir eğitimle aslında ne kadar uysal ve insan canlısı olduğunu görebiliriz yukarıdaki cinslerden. tamamen yasaklamak yerine yanlış insanların elinden kurtarılmaları çok daha mantıklıdır.
belki bu köpek sahiplerine ya da sahiplenecek olanlara bir eğitim zorunluluğu getirilse biraz olsun önüne geçilebilir.
yasaklamak en yanlış yol. ne yapacaklar, öldürecekler mi bu köpekleri. bu zihniyete daha çok yazık.
konuyla ilgili duyarlıysanız aşağıdaki linkten bir imza da siz atın. link içeriğini de döküyorum;
Meclisin 'insanlar zarar görüyor, harekete geçin' talimatı doğrultusunda valiliklere genelge gönderen içişleri, Çevre ve Tarım bakanlıklarının, pitbull ve benzeri yırtıcı köpeklerin toplanmasını, dövüştürülmemesini ve internet üzerinden satışının yasaklanmasını istediğini üzüntü ve şaşkınlıkla öğrenmiş bulunuyoruz.
Böylesine bir yaklaşım kastını aşan, binlerce sakin (saldırgan olmayan) pitbullun da sahiplerinden koparılmasına, hem hayvanların hem sahiplerinin mağdur edilmesine sebep olacaktır.
Hiçbir köpek doğuştan agresif, saldırgan ya da dövüşçü değildir. Hayvanlara dövüşmeyi, öldürmeyi öğretenler insanlardır.
Haberde "Beslendiği belirlenen bu tür hayvanlar polis gücüyle toplanacak. Toplanan hayvanlar barınaklara alınarak kısırlaştırılacak" ibaresi yer almaktadır. Kısırlaştırılan hayvanların akıbeti belirsizdir.
Aceleyle çıkarılmış bu genelge binlerce hayvanın ve hayvan sahibinin mağduriyeti demektir. Dövüşçüleri engellemek yerine bir tür ırkçılık yaparak hayvanları agresif ayırımı yapmadan polis zoruyla toplatmak halk arasında paniğe yol açacak ve hayvan nefretini arttıracaktır.
Bu bağlamda aşağıdaki görüş ve taleplerimiz tarafınıza sunulur:
1 - Genelgenin detaylandırılması ve barınaklara alınan hayvanların kısırlaştırıldıktan sonra sahiplerine iade edilmesini
2 - Toplanan hayvanların kayıt takibinin yerel hayvan koruma gönüllüleri ile işbirliği çerçevesinde yapılmasını
3 - Her şehirde toplanan hayvanların gönderileceği barınakların listesinin belli olmasını, takip ve kontrolunun sağlanmasını, karışıklığın önlenmesini
4 - Kısırlaştırılan köpeklerin rehabilitasyonu, sakinliklerinin tespitinin yapılması için bir sistem geliştirilmesini
Başvurumuzun 3071 Sayılı "Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun" ve 4982 Sayılı "Bilgi Edinme Hakkı Kanunu" ile "Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına ilişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik" ve '25356 sayılı Dilekçe ve Bilgi Edinme Hakkının kullanılmasına dair Başbakanlık Genelgesi' çerçevesinde değerlendirilerek yasal süresi içerisinde e-posta ile bilgi verilmesini rica ederiz.