bir kere daha bahsetmekte fayda var: bir siyasi partiyi doğrudan bağlayan şeyler partinin programı, merkezi siyasi açıklamalarıdır. diğer yandan bir partinin dolaylı ve merkezi yayın organları arasında açık bir fark vardır. merkezi yayın organları partinin sesi konumunda ve partiyi doğrudan bağlayacak bir yayındır. dolaylı yayın organları partinin ideolojisini ve siyasal çizgisini yansıtmakla beraber daha geniş bir toplamla iletişime geçen bir yayındır. buradaki genişlikten kasıt niceliklsel bir genişlik değil, ideolojik ve siyasal yoğunlaşmasını en yakındakilerine hissettirdiği bir genişliktir.
bu girişinden ardından hepimizin mutabık olacağı şey: sol haber portalının tkp ile açık ve organik bir ilişkisi olması ile beraber sol haber portalı tkp'nin merkezi yayın organı değildir. sol gazetesi tkp'nin bir merkezi yayın organıdır; fakat haber portalı bundan biraz daha farklı bir işleve sahiptir. bu nedenle ısrarla söylenen ifade yazıların bir noktadan sonra partiyi bağlamadığıdır. yoksa sol haber portalında yazanlar partili olmamamkla beraber yazarların tkp ile olan yakınlıkları inkar edilmemektedir. tkp'nin herhangi bir siyasal başlıkta aldığı konumlanışı tartışmak için bu nedenle önce parti programı ve daha sonra merkezi siyaseti tartışılmalıdır. eğer buralarda bir hata, bir eksiklik görülüyorsa ortaya belgesi konularak tartışmak yararlıdır. aksi taktirde yapılan şey açık açık bir çarpıtmadır.
diğer yandan farklı siyasal başlıkları gündeme getirerek tkp'nin kürt sorununda aldığı tutumu eleştirmeye ve hatta bu eleştiriyi geçerli kılmaya çalışanlar siyasal açıdan değersiz iddiaları olduklarını bilmeleri gerekiyor. işin siyasal özünü tartışmamakla birlikte konuyu çarpıtmaya çalışanların yaptıkları şeye demogoji denilir. demogojiyi kökenindeki demostan yani halktan ötürü sevenler varsa bilemeyiz; ancak devrimci siyasette demogojiye yer yoktur. eğer bu tutumu sürdürecek olacaklar olan varsa kendilerinin silahı ile onlara bir kaç yıl önce ambarlı'da çalışan işçilere yönelik saldırılarını ve hatta 3 tanesini öldürmelerini hatırlatırız. eğer kendi yöntemleri ile devam edecek olursak hangi saikler olursa olsun "işçinin sağcısı solcusu olmaz." diyen "emek" dostlarının işçi düşmanı olduğunu iddia edebiliriz. halbuki gerek bu apolitik anlayışları gerekse de bu başlık altındaki tartışma yöntemleri sakat olduğu için bu gayr-ı ahlaki davranışa başvurmak hata olacaktır.
toparlamak gerekirse tkp'nin veya herhangi bir partinin herhangi bir siyasal konuda konumunu sorgulamak eleştirmek veya desteklemek için o siyasi yapının merkezine bakmakta fayda var. eğer tersi mümkün olsaydı bir takım düzen solcularının yaptığı gibi düzen içi gerilimlerden medet ummamız gerekirdi. böyle bir şeyin olmayacağını dostunda düşmanında bilmesi gerekiyor. aksi taktirde bu meseleden medet umup ellerini ovuşturan milliyetçilerin de, liberallerin de birer kara yüz olduğunu ve bu kara yüzler korosuna katılmak isteyenlere dur demeyeceğimizi de bilmeleri gerekiyor.