az önce uğur dündar açılım için bir örnek verdi. bir cerrah bie ameliyat yapmadan önce mr çeker, tahilller yapar falan diyor. anladım ki doktoru sevmeyenlerin tedavi deyip karşı çıktığı bir olgu var. ameliyat bir tedavi yöntemidir.
ne var ki uğur dündar'ın bilmediği bir şey var. bir hasta geldiği zaman genel durumu çok ağır, tetkik ve tarama yöntemleri kullanacak zamanınız olmayabilir veya hasta uzun zamandır hastanede olduğu halde ilaç kullanılan tedavilerden bir yanıt alınamamış veya sebep bulunamamışsa son çare olarak ameliyata alınır. hastanın karnını açarak sorunları bulmaya çalışırsınız ve bulduğunuz sorunları tek tek keserek alırsınız, aldığınız parçaları patolojiye gönderip değerlendirirsiniz(biyopsi) veya ilaç ile tedavi edilebilecek şeyleri ameliyat sonrasına bırakırsınız. tüm ameliyatlar sorun bilinerek yapılmaz. sorunu bulmak için de ameliyat yapılır.
demokratik açılım tüm nedenlerin bilinip tedavisine gidilen bir yol iddiası yanlış. ama sırf doktoru eleştirmek için böyle bir iddia ortaya atılıyor. mesela apandisit hastalarının % 60-70'i gerçekten apandisit çıkar. bu nedenle %30-40 insan boş yere ameliyat edilmektedir. bu durumu tüm doktorlar bilir ve kimse bu apandisit olmayabilir deyip savsaklamaz. bu durumda ameliyat hem tanı hem tedavidir.
konumuza dönersek demokratik açılım ameliyat masası başında hastayı açtıktan sonra sebepleri bulmak ve tedavi için konsültasyon yapmaktır. cerrah, kendine diğer bölümlerin doktorlarının öncülüğünde bir yol çizer. bunları yapmak için hazırlıklarını yapar. ama ameliyata başlamışken gördüğü patolojik yapıları da kesip alır.
konsültasyon için çağrılara kulak asmayan doktorların görevini yerine getirmemesi suçtur, ahlaki değildir. herkes bulunduğu konuma göre sorunu belirlemek ve tedavi yolunu göstermek zorundadır. cerrah'ı tek başına bırakıp patolojiden, radyolojiden, nükleer tıptan, vücuda zarar veren organa bakan dahiliye bölümünden gereken desteği almaz ise o hastanın yaşamının riske girmesinden herkes sorumlu olur.
uğur dündar'ın verdiği örneğe geri dönersek cerrah, ameliyat yapmadan önce mr çekmez, tahlil yapmaz, radyolojik filmleri çekmez, ultrason çekmez. bunları yapan başka bölümler vardır. kendi hastanesi yeterli tetkik yapamıyorsa dışarıya tahliller için gönderebilir. cerrah'a bu bilgileri onlar verir. cerrah onların verdiği bilgiler olmadan hiçbir bok yiyemez. bir de yapılan ameliyat tanı ve tedavi mi yoksa sadece tedavi mi olduğunu bilmek lazım. cerrah ben tanı ve tedavi için hastayı ameliyata alıyorum demişken "yaptığın ameliyat tedavi etmedi" demek salaklık. baştan demiş tanı ve tedavi diye...