iki eşit ağırlığın ortasında bulunan ip ve benzeri cisimden ibaret bir oyuncaktır. söz konusu ip iki eşit ağırlığın arasında kalan bölüme sarılır. ipin bir ucundan tutulup geri kalan kısım bırakıldığında yer çekiminin etkisiyle oyuncak aşağı yönde hareket eder. ip ağırlıktan kurtulduğunda oyuncak hala dinamiktir ve bu yüzden aşağı düşerken f1 yönünde edindiği kuvveti yine f1 yönünde devam ettirdiği için ip ağırlıkların arasına yeniden sarılmaya başlar. bu ikinci otomatik sarılma işlemi oyuncağı ilk haline getirmez çünkü cisim yukarı doğru hareket ederken yer çekimi ters yönde etki eder ve sarılımın tam olarak tamamlanmasına engel teşkil eder. işte yoyo kullanmanın püf noktası bu fiziksel olayları algılayıp gerekli kuvveti yoyoya uygulamaktır. yani yoyo yukarı doğru çıkarken elinizle tuttuğunuz ipi bir miktar yukarı çekmeniz gerekir. bunu seri bir şekilde tekrar ederseniz yoyo kullanmanın keyfine varmak üzeresiniz demektir.
yoyo, ilk olarak filipinlerde bulunmuş fakat burada pek tutmadıktan sonra amerika birleşik devletleri'ne yayılmıştır. abd'de bu yeni oyuncak çok sevilmiştir öyleki abd'de yaşayan çocuk sayısından çok yoyo satılmıştır (yaklaşık 50000000).
yoyo ile oldukça farklı hareket ve kombinasyonlar yapılabilmektedir. en önemli hareketlerdenbirisi ise yoyo ile simit floresan kırma hareketidir.