atatürk'ün yaptığı en büyük yanlışlardan biridir. atatürk yaptıysa doğrudur anlayışı yanlıştır. en azından içki nedeniyle sirozdan ölmesi bir şeyi yanlış yaptığına ispattır.
"atatürk yaptığı için destekliyoruz. desteklemeyenler vatan hainidir" iddiası ise atatürk'e ne kadar layık olduğunuzu gösterir. insan bir şeyi biri yaptı diye savunmaz. iyi yönlerini sayar döker ve fikirleriyle doğruluğunu kanıtlar. okuma yazma bilsek de cahil kalabiliyoruz demek ki... yazımda iyi ve kötü yönlerini yazacaktım ama bu cahilce kavga eder tarzda yazılar sadece kötü yönlerini yazmama neden olacak. insanlar hakaret etmek yerine biraz fikirlerini adam gibi savunacak ifade yeteneği kazansınlar, kazanmazlarsa güçlü eleştiriler altında ezilip gitsinler.
önce alfabemize bakalım; 29 harften oluşmakta ve bazı konuşmada kullandığımız sesleri harflerle ifade edemiyoruz. ne önemi var diyebilirsiniz. o zaman önemsiz ise ç, ü, ş, ğ, ö vb. gibi harfleri de kaldıralım. zaten latin harflerinin orjinalinde yok.
örnek vereyim; aşağıdakiler yazıldığı gibi okunmaz. demek ki bazı harfler eksik.
kemal
lal
konya konyalılar k harfi kullanmaz g, ğ, k arası bir şey söylerler.
demek ki alfabeyi hazırlayanların bilmedikleri veya unuttukları kullanımı olan ama harfi olmayan sesler var. devrim yasaları değiştirilemediği için mecburen böyle kalacak. oldukça komik. sonra azerbaycanlılarla aramızda neden farklılıklar var diyoruz.
sonrasına gelelim. atalarımızın bin yıldır yazdığı hiçbir belgeyi okuyamıyoruz. yani birileri geçmişimizi silmiş... onun istediklerini tercümesine izin verirse öğreniyoruz. soy ağacınız yazılı bir belge olsaydı onu yırtıp atar mıydınız? toplum hafızasını silmeye kalkmak veya farkında olmadan silmek ne kadar doğru?
şimdi en önemlisine gelelim. o güne kadar tüm türk toplumları aynı harfleri kullandığı için lehçelerinde hafif farklılıklar olsa da yazı dilinde lehçe farkı kullanılan arap harfleri ve ek harflerle ortadan kalktığı için kolayca iletişim sağlamışken şimdi kullanılan harfler lehçe farklılıklarının direk gözümüze çarpması neticesiyle bizleri birbiri ile anlaşamaz insanlar haline getirmiştir. birde üzerine türk dil kurumu kurarak uyduruk kelimeler kullanarak, kabaymış bu, kibarı şöyle olsun diye binlerce yıldır var olan kelimeleri değiştirerek türklerin dil ve yazı birliğini ortadan kaldırmıştır. bazı türk toplulukları da bizi izleyip alfabe değişikliği yaptıkları için birbirimizin dilinden oldukça uzaklaşmışız. azeri kardeşlerimizden 82 yıl uzak kalmakla aramızdaki dil farkına bir bakın. aynı dili kullanıyor gibi miyiz? harf inkılabından sonra yazılmış yazıları bile bugün kendimiz anlamak da zorluk çekiyoruz.
günümüzde o kadar az kelime kullanıyoruz ki çoğu zaman yanlış anlaşılmalar oluyor. türkçeyi 300-500 kelimeden ibaret haline getirdik...