avsar

entry10 galeri
    1.
  1. Avşar boyunun adı Kaşgarlı Mahmut (XI. yy) ve Fahrettin Mübarek Şah (XIII yy) listelerinde Afşar; Reşidüddin (XIV. yy başı) ile ona dayanan Yazıcı-oğlu (XV. yy) ve Ebulgazi Bahadır Han (XVII. YY) listelerinde Avşar olarak geçer. Moğol istilasından önceki Vakayinamelerde de Avşar şeklinde rastlamak mümkündür. XIV ve XVII. Yylarda Anadoluda her ikisi de görülmekle beraber Avşar adı daha çok yaygındır ve telâffuz şekli zamanımızda ülkenin her yerinde Afşarn yerini almıştır. Buna karşılık XVI. Yydan beri iran kaynaklarında Afşar şeklinde yazılır ve halen de bu boya mensup oymak ve köylülerce Afşar olarak söylenir.
    Kaşgarlı Mahmut kabile olarak diğer Oğuz boyları ile birlikte 6. sırada Afşar olarak bahseder. Reşidüddine göre Avşar, hükümdar çıkarmış 5 boydan (diğerleri Kayı, Yazır, Bey dili, Eymür. Bunlardan sadece Eymür Üç-Oklardandır) birisidir. Manası ise;çevik ve vahşi hayvan avına heveslidir. Yazıcı oğlu Alide cüst-ü çalak ve ava, canavara ve kuşa hevesli manasını vermektedir. Ebulgazi Bahadır Handa manasını işini ıldam (çabuk) işleyici olarak verir.
    Çağdaş bilginlerden Wambery ise Avşar adına bir yerde toplayıcı diğer bir yerde ise zaptiye neferi, mübaşir manasını vermektedir. G. Nemeth'de Avşarın Avş fiilinden geldiğini bunun da Kırım-Kazak Türkçesinde müsaade etmek ve itaat etmek manasına geldiğini, dolayısıyla Afşarın itaatli manasında olduğunu söylemektedir. Zeki Velidi Toganda Avşarın Avcıden geldiğini söylemekte, Tomaschekin avş=kam demek olduğunu ve bunun mümkün olamayacağını belirtmektedir.
    Ancak Avşar sözünde ava hevesli manasından başlarsak, kelimenin kökünü Av sözünde aramak lazımdır. Buna göre av kökünden ( - ş - ar ) ekleri ile meydana gelmiş olması gerekir. Biz böylece Avşarın av isminden geldiğini kabul etmiş oluyoruz ki, söyleyiş ve anlama bu yöndedir.

    *
    3 ...