Elin kesilmesi kararına götüren aşamalar.
- suçun sabitliği veya fail tarafından kabulu
- şahitler ( 2 yetişkin erkek veya 1 yetişkin erkek ile 2 yetişkin kadın )
Suç sabitse ve şahitler ile ispatlanmış ise hüküm hırsızlık yapan kişinin elinin kesilmesidir. Fakat infazdan önce mağdurdan , eğer mağdur bir kurum ise , yetkilisinden diyet talebi yapılır. Kısasa kısas , yani malın tazmini yada iadesi talep edilebilir. Malın iadesi mümkün değil ise muadil bir mal veya belirlenen bedel talep edilir. Fail bunları mal veya bedel ile karşılayamacaksa hizmet ile karşılayabilir. Bunu da yapmayacaksa hüküm elinin kesilmesidir.
Bu durumda da infazdan önce faili hırsızlığa götüren şartlar araştırılır.
- çaldığı mala ihtiyacı var mı?
- çaldığı malı karşılayacak maddi imkanı var mı?
Çaldığı mala veya getirisine ihtiyacı var fakat maddi imkanları müsait ise hüküm elin kesilmesidir ve mağdurun diyet talebine göre infaz edilir veya eli kesilir.
Çaldığı mala veya getirisine ihtiyacı ihtiyacı yok ise yine hüküm elinin kesilmesidir ve mağdurun diyet talebine göre infaz edilir veya eli kesilir.
Hırsızlığa iten bir neden daha kalıyor. Failin çaldığı mala veya getirisine ihtiyacı var fakat maddi durumu müsait değil. Can alıcı hüküm burada veriliyor.
Suçlu idareciler yoluyla " devlet "
Devlet faile yaşamını idame ettirecek bir iş veya şartlara göre işlenebilir arazi veya yetiştirebilir mal veriyor. Mağdurun zararını tazmin ediyor. Tüm bunlardan sonra fail aynı veya benzer suçu tekrar işlerse eli değil kolu kesiliyor.
Kısacası her hırsızlık yapanın direkt olarak eli kesilmiyor. Ama an gelip değil elini , kolunu bile kesebiliyor. Kanunlar toplumun refahı için ve caydırıcı olduğu sürece adildir. Hapse atıp besleyip çıkarıp tekrar aynı suçu işlemesini beklemek ne adildir ne de caydırıcı.