kitap bilim kurgudur ve geleceğin dünyasını anlatır.
insanlar mutlak bir otorite tarafından yönetilen bir dünyada yaşarlar hani bugün ABD nin hedeflediği dünya gibi bir dünyadır bu.
Geleceğin dünyasında insanlar düzeni ya isteyerek kabullenir , ya da bilinçaltlarında "karşı çıkılamaz" duygusu yerleşmiştir .
George Orvell "1984" adlı romanında gelecekte dünyayı yöneten güçlerin yaşam modelini dayatmayla kurgulamış."DEMiR ÖKÇE" olarak koyduğu mutlak gücün kontrolündeki insan; sistemin kölesi olarak yaşar, herkesi birebir gözleyen ne yaptığını bilen ne düşündüğünü kontrol eden büyük birader adlı büyük kontrol gücü karşısında kimse kendi isteğiyle farklı bir davranış içine giremez..
Özgürlüğün olmadığı böyle bir dünya ütopyasına şimdi de yabancı değiliz aslında.
Kitaplar tümüyle yok edilip yasaklanacak insanların düşünme melekeleri dahi konrol altına alınacaktır.
George Orwell in 1984 te tasvir ettiği yönetim biçiminde gerçek bilgiden yoksun kalacağımızı, gücün onayını almayan kitapların yasaklanması suretiyle özgür düşünce olmayacağını, hakikatlerin insanlardan gizleneceğini, gerçeklere ulaşmanın engelleneceğini, bu durumda tam bir tutsaklık durumunda olan insanın sürüleşeceğini iddia eder, umutsuz ve korku dolu bir dünya ütopyasıdır roman ve aslında distopyadır..