2017 yılında tam kapasiteyle üretime geçmesi düşünülen akkuyu nükleer santrali toplam kurulu gücü 4.800 megavatt olacak. ikinci ve üçüncü nükleer santraller; zonguldak ve sinop ile birlikte 2025 yılı sonunda nükleer kurulu gücün 9.600 megavatt'lık artışla toplam 14.400 megavatt'a ulaştırılması hedefleniyor. toplam maliyetin 20 milyar dolar mertebelerinde olması ve bunun %20'lik bölümünün türkiye, kalan %80'lik bölümün ise minimum 15 yıllık enerji alım garantili olarak rusya federasyonu'nca finanse edilmesi konusunda mutabakat sağlandı.
ayrıca, zonguldak ve sinop'da yapımı düşünülen nükleer santrallerde yakıt olarak toryum kullanılması hedefleniyor. dünya toryum rezervinin %20'si türkiye'de bulunuyor ve çevresel etkileri açısından diğer nükleer yakıtlara oranla çok daha avantajlı olduğu biliniyor.
bunun yanısıra, özellikle nükleer tıpta kullanılan radyoizotopların da santrallerle birlikte kurulacak yan sanayi tesislerinde üretimi planlanıyor ki bu anlamda bugün tümüyle dışa bağımlı durumdayız.
vver-1200 megavatt x 4 reaktörden oluşacak nükleer enerji santralleri, halen finlandiya ve çin'de kullanımda olan vver-1000 megavatt mimarisi üzerinde gerçekleştirilmiş, günümüzün en üst seviyede nükleer güvenlik ve sızdırmazlık tedbirlerini sunan 4.nesil eas/2006 standartlarında olacak.
- üretilecek enerjinin boyutunu akıllarda canlandırabilmek açısından şöyle de bir örnek verelim;
hemen tümünü kendi finansmanımızla gerçekleştirmekte olduğumuz ulusal gururumuz 32 milyar dolar değerindeki gap projesi bünyesindeki 19 hidroelektrik santralin tamamlanması durumunda toplam kurulu güç 7.485 megavatt olacaktır.