egitim sistemimizin en buyuk ayibidir. dunyada her verili an iki milyar kisi ingilizce ogrenmektedir, ingilizce'nin anadil oldugu ulkelerin nufusunun yarim milyar bile olmadigi dusunulurse demek ki geri kalan nufus anadili baska olan ulkelerin insanlaridir, mesela cin'de ingilizce zorunlu egitimdir, yani devlet insanlarina zorla bu dili ogretmektedir. neden, yabanci dil sevdalisi olduklari icin mi? hayir, cunku bir sekilde ingilizce bir yabanci dil olmanin disinda bir zorunluluktur, adeta temel matematik egitimi gibi bir hadisedir. aslinda bu aralar ingilizce'ye yabanci dil muamelesi yapmak dunyaya yabanci muamelesi yapmak anlamina gelir, bu dili ogrenmenin coniler'in dilini ogrenmek ile bir ilgisi kalmamistir, artik dunyanin "resmi olmayan" aktif lisanidir. "yabanci dil" bir insan icin anadili, ulkesinde yaygin olarak konusulan diller ve ingilizce disinda kalan dillerdir.
neden bu boyledir? diye arastirmak isteyen arastirabilir, isteyen sikayet de edebilir; ancak bu arastirmalar ve yakinmalar gercek durumu degistirmeyecektir. turkiye cumhuriyeti devleti'nin de bu konuda en az cin ve hindistan kadar isi ciddiye almasi gerekmektedir, agac yasken egilir. nasil teknolojide, bilimde, sporda, sanatta ve toplumsal duzende dunya ile paralel davranmak gibi bir zorunluluk varsa (neden acaba? dur bakiyim: "geri kalmamak" icin olabilir mesela, tovbe estagfurullah...) bir alman'in cinli'yi, bir brezilyali'nin bir cek'i, bir rus'un bir hintli'yi, ve bir turkiyeli'nin de bunlarin hepsini anlamasi icin ingilizce'ye ihtiyaci vardir. bu bir luks degil, bir ihtiyactir. gitgide ic ice gecen bir dunyada on sene, yirmi sene sonra insanimizi dunyanin karsisina nasil cikartacagiz?
ingilizce hala daha "imkani olan sansli insanlar"'in ogrenebildigi onemli bir sey gibi durmaktadir. bu durumun derhal iyilestirilmesi ve insanlara ise yarar bir egitim saglanmasi gerekmektedir. ancak "her seyi devletten beklemeyelim" diyorsak, siradan insanlar da bu konuda tasin altina elini sokmalidir. bu dogrultuda benim onerim "majestic dictionary" bu konuda bir adim atsin ve kullanicilari ingilizce de yazmaya tesvik etsin. boylece daha genis kesimler bu dille hasir nesir olmaya baslar, ingilizce bir kulfet gibi olmaz, hayatin bir parcasi olur.