tarihci olmadan tarih bilgisi veren insanlar

entry15 galeri
    5.
  1. adam çarpmak için cin olmak gerekmediğinin bilincindeki kişilerdir.

    "tarih" ile ilgili araştırma yapmak, eski bir konuya yeni bir yorum getirmek veyahut sadece tarihsel bir konuda fikrini söylemek için duvara diploma asmaya gerek yoktur.
    çünkü "tarihçi" bir meslek adı değil birilerinin yakıştırdığı bir sıfattır (diğer sosyal bilimlerde de olduğu gibi).

    sosyal bilimlerde "uzmanlık" temel bilimlerdeki gibi elzem değildir.
    hiç kimse evinde okuma yaparak beyin ameliyatı yapacak seviyeye gelemez ancak ikinci dünya savaşı uzmanı olabilir, bu konuda kitaplar yazabilir, eski tezleri çürütebilir, vs.
    bu tip şeyler sosyal bilimler açısından şaşırtıcı değildir, o alanda hiçbir akademik geçmişi olmayan biri bile konuya; yepyeni bir açılım, farklı bir yorum getirebilir hatta bu fikirleri akademisyenlere yol bile gösterebilir(geçmiş bunun örnekleri ile doludur).

    misal murat belge bir edebiyat profesörüdür ama birçok tarihçiyi cebinden çıkarır.
    chomsky bir dilbilimcidir ancak eserlerinin çogu politika ile ilgilidir. biri çıkıp sen siyaset bilimci değilsin bu konuda konuşamazsın diyebilir mi?

    sosyal bilimlerde uzmanlık nasıl diplomada yazan ile ilgili değilse isimlerin başındaki akademik titrler de sanıldığı kadar önemli değildir.
    Bilgi sahibi olmadığın bir konuda araştırma yaparken karşına çıkan çalışmaların sahibini daha önceden tanımıyorsan ünvanları senin için bir referans olabilir (bu kadar).

    birçok profesör kalıcı hiçbir şey bırakamayıp tarihten silinirken, akademiye ayak basmamış bazı kişilerin eserlerinden halen yararlanılmaktadır.

    Ayrıca sosyal bilimler ideolojilerden bağımsız değildir.
    Matematik dünyanın her yerinde, herkes için aynıdır. kapitalist Amerika'da da, sosyalist Sovyetler birliğinde de, faşist Almanya'da da fizik aynı fiziktir Ancak sosyal bilimler böyle değildir. ideolojisi yüzünden koskoca bir profesörün yapamadığı analizi liseden yeni gelmiş öğrencisi yapabilir.

    Temel bilimlerde "bilimsel çalışma nasıl yapılır?" gibi bir şeyi öğrenciye anlatmak en fazla bir ay alır ve bu bir ay sonunda öğrenci ne nedir, nasıl yapılmalıdır, hangi yol izlenmelidirin cevabını az çok verebilir. ancak sosyal bilimlerde 4 yıl sadece bu konu üzerine kafa yorsak bile kesin bir cevap veremeyiz. Sosyal bilimlerin kendine özgü bir işleyişi vardır ve bu alabildiğine muğlaktır.

    sonuç olarak sosyal bilimlerdeki "Gerçek-gerçekdışı", "doğru-yanlış" gibi kavramları mühendis kafası ile anlayabilmemiz zordur. ilber ortaylı'nın bu konuda söylediği bir şeyler vardı ama yazmayayım darılırsınız.
    4 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük