hubble teleskobu

entry39 galeri video1
    2.
  1. Hubble bundan 14 yıl önce, 24 Nisan 1990 tarihinde Dünya'nın etrafındaki yörüngesine oturtulmuştu. Hubble Teleskobu'nun doğum günü kutlu olsun. Hubble şimdiye dek 20 bin hedef gök cismi üzerinde 645 bin gözlem yaptı. Dünyanın etrafındaki yörüngesinde 82 bin kere dönerek 3.2 milyar kilometre yol katetti. Bilim adamları, Hubble Teleskobu'nun çektiği kızılötesi ve ultraviole resimlerden esinlenerek 5 bin'den fazla akademik araştırma makalesine imza attılar.

    Hubble'ın 2.4 metrelik aynasında netlik ayarı bir saç kılı kadar bir oynama olduğundan, teleskobun ilk çektiği fotoğraflarda ciddi bir flulaşma sorunu yaşanmıştı. Bu nedenle 1993 yılında astronotlar uzaya çıkarak teleskobu yörüngesinde tamir etmek zorunda kalmışlardı.

    Hubble doğum günü şerefine mavi yıldızlardan oluşan bir çemberli galaksi fotoğrafı yayınladı.

    KARA ENERJiYi ORTAYA ÇIKARDI
    Hubble'ın son marifetleri arasında süpernovalar üzerinde yaptığı gözlemler bulunuyor. Bu gözlemler, ilk olarak Einstein tarafından ortaya atılan evrenin giderek artan bir ivme ile genişlediği tezini kanıtladı.

    Süpernova gözlemleri, bilim adamlarının üzerine çok fazla bilgi sahibi olmadıkları kara enerji denen gücün de varlığının tartışılmasına olanak verdi. içeriği hala bir muamma olan kara enerji, maddelerarası çekim gücünün zıttına giden bir itiş gücü uyguluyor. Tüm maddeler arasında vuku bulan bu itiş gücü, kozmik olarak evrenin çekim gücü ile birbirine girmesini önlediği gibi, evrenin genişlemesine de neden oluyor. Kara enerjinin evrenin ilk gününden itibaren uzayı genişlettiği düşünülüyor.

    Hesaplamalar kara enerjinin maddelerarası çekim gücünü yendiğini gösteriyor.

    EVRENiN EN GENÇ HALi
    Hubble bu yılın ilk aylarında uzayın derinliklerini gözlemlemiş ve evrenin ilk oluştuğu yüzyıllara ait galaksileri görüntülemeyi başarmıştı. Big Bang'den hemen sonra oluşmaya başlayan 13 milyor yaşındaki genç yıldızlar Hubble'ın dijital merceklerine takılmıştı. Hubble 2001 yılında ise Güneş Sistemi yakınlarında bir gezegenin atmosfer yapısını incelemiş ve bu gezegen atmosferinin tüm kimyasal analizini çıkarmıştı.

    YARATILIŞIN SÜTUNLARI
    Hubble, yeryüzüne gönderdiği binlerce fotoğraf bir yana, bunların en ünlüsü ve belki de dünyanın en ünlü fotoğraflarından biri olan "Pillars of Creation" (Yaratılışın Sütunları) görüntüsü ile ölümsüzleşecek. 1995 yılında çekilen fotoğraf 7 bin ışık yılı uzaklıktaki yıldızların hidrojen gazlarını kızdırmasını resmediyor. Fotoğraf tüm dünyada sayısız dini ve felsefe dergisine kapak konusu olmuştu.

    HUBBLE EMEKLi OLUYOR
    NASA, Hubble Teleskobu'nun yerine daha gelişmiş bir teleskop olan James Webb Teleskobu'nu uzayda yörüngeye oturtmak istiyorlar. Görev değişimi 2011 ile 2013 yılları arasında gerçekleşecek. Tahminlere göre Hubble, 2013'ten önce bir tarihte devre dışı kalarak yörüngeden çıkacak ve okyanusa düşecek. ABD Başkanı George Bush'un teleskobu 2008'da devre dışı bırakmak istediği biliniyor. Bilim adamları, astronomi bilimine önemli katkıları dokunan Hubble'ın bir süre daha hizmet etmesi için hükümete baskı yapıyorlar.
    (NTVMSNBC)

    kaynak: http://www.haberarsivi.com/haber.asp?id=4897
    9 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük