adaçayı (salvia) dünyanın ılıman ve sıcak bölgelerinde yetişen 500 kadar türü kapsayan ballıbabagiller familyasındandır. bunların tümü otsu ve çalımsı bitkilerdir; bir bölümü parlak renkli süslü çiçekleri için bir bölümüde kokuları için yetiştirilir. adaçayının çiçeği az ya da çok derin bir boru halinde uzayan, iki dudaklı düzensiz bir çanak biçimindedir. erkek organlarında ipliğimsi bir ek vardır; bunun bir ucunda bir kesecik öteki ucundaysa küçük bir şişkinlik(kısır kesecik bulunur.) bu düzenek, böceklerle tozlaşmayı sağlar; çiçek tozları, çiçeğe giren böceğin üstüne kendiliğinden dökülür.
çayır adaçayı (salvia pratensis) çayırlarda ve kırlarda çok yaygındır; yüksekliği 30-80 cm arasında değişir; yaprakları oval, dişli ve pütürlüdür. çiçekleri kömeç biçiminde bir başağı andırır.; çok az kokulu olan bu çiçekleri mavi, bazen de pembe yada beyaz renkli bir taç sarar.
bir başka türüne(salvia sclarae) ender raslanır. çanağı taşan kirpikli ve çok daha büyük çiçek yapraklarıyla çayır adaçayından ayrılır. çiçekler pembe yada eflatun renkli ve kokuludur.
akdeniz tipi iklimde kurak yerlerde yetişen kokulu ada ateşçiçeğinin(salvia splendida) çiçekleri. çiçekleri değerli bir bal verir. ateşçiçeği(salvia splendia) de bir adaçayı türüdür. brezilya kökenli bu bitkinin çok güzel iri kırmızı çiçekleri vardır; bu nedenle park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.