geniş ve zevkli bir felsefi disiplindir. tarih felsefes aslında kişinin tarihi nasıl yorumladığına dayanır; naısl gördüğüne. mesela bir hristiyan ve müslüman için bu felsefe doğrusal bir çizgi ifade eder. bir markist için ekonomi yasaları egemendir. eski yunan ve ibni haldun için; döngüsel bir süreçtir ''tekerrürden ibarettir''..
bunun yanında tarih felsefesi iki kolda gelişimini sürdürmüştür; tarihin felsefe ile karşıtlığı[o zaman felsefe bir bilimdi tarihte bilimdeki gibi yasaların egemen olup olmadığı günümüze kadar tartışılagelmiştir] bunun yanında tarihi ne şekilde incelediğiniz ya da nasıl yorumladığınız şeklinde gelişmiştir.
genel anlamda sağlam tarih filozoflarına baktığımızda; herder, kant ve özellikle hegel ve saint augustinus ve ekol olarak da frankfurt okulu [tarih ve tutku-aklın egemenliğine duygular ile başkaldıran]. bunlardan herder ile özellikle kant arasında karşıtlıklar vardır. hatta alman tarihinin yoğun bir şekilde incelendiği dönemde; kurulan alman tarih okulu şeklindeki oluşumlarda da bu filozofların etkisi ve karşıtlığı her zaman göz önündedir.