son zamanlarda basında çok güzel bir şekilde insanlarda tiyatro bilincinin arttırılması yönünde bir çalışma var. haklılar çünkü sanat insanın, toplumun gelişmesi için çok öenmli bir unsurdur. tiyatro da sanatın en baba dallarındandır.
bu konuda en büyük çalışmalardan birini de okan bayülgen yapmaktadır. takdire şayan bir destek içindedir.
fakat,
okan bayülgen ve onun gibi tiyatro gitmeyenleri eleştirmek bir yana onları aşağılayanlara hatırlatılması gereken bir konu var:
türkiye'deki gelmiş geçmiş seçim sonuçları incelenirse her solcunun veya her sağcının kabul etmesi gereken bir konu var. bu ülkede ağırlıklı görüş sağ görüştür.
ve tiyatrocuların siyasi görüşü düşünlürse neredeyse %100 ü solcu.
burda tiyatrocuların solcu oluşunu veya halkın sağcı oluşunu eleştirmiyorum. lütfen hepsini okuyun.
tiyatro sonuçta parasal, ekonomik bir faaliyettir. ve arz talep dengesi önemlidir. arz talebi karşılayacak yönde değilse burda talep edenlerin seçimlerini eleştirmek de pek doğru değildir bence.
çünkü oynanan oyunlar düşünülürse 1/3 ü klasik oyunlardan oluşmaktadır. tiyatro ile zaten çok içli olmayan bir toplumun bu klasik oyunlara gitmesi beklense de gitmemesine kızmak yanlış değildir.
kalan oyunların ise 2/3'ü sol görüşü savunan oyunlardır.
kalan küçük kısım ise ya komedi ya aşk ya da o tür tarafsız oyunlardan oluşmaktadır.
ülkede sol görüş az iken ve tiyatro oyunlarında ya sol ya da tarafsız oyunların oynanması tiyatroya az ilgi olmasının sebebidir. şimdi mutlaka o zaman sağcılar da tarafsız oyunlara gitsin diyenler olacaktır. ama sol oyunlara sol görüşlü kişiler nasıl talep ediyorsa onlar da kendi görüşlerine talep edebilirler.
bence her görüşten insan her görüşten oyuna gidip o fikirleri de öğrenmeli, orası ayrı bir olay. ama sonuç olarak tiyatroya az ilgi gösterilmesinin nedenlerinden biri de budur kanımca.