anayasa değişikliği paketi

entry41 galeri
    26.
  1. 10. madde; kanun önünde eşitlik
    --spoiler--
    Bu maksatla alınacak tedbirler esitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz. Çocuklar, yaslılar ve engelliler gibi özel surette korunması gerekenler için alınacak tedbirler esitlik ilkesine aykırı sayılamaz.
    --spoiler--

    20. madde özel hayatın gizliliği
    --spoiler--
    Herkes, kendisiyle ilgili kisisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak; kisinin kendisiyle ilgili kisisel veriler hakkında bilgilendirilme, bu verilere erisme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları dogrultusunda kullanılıp kullanılmadıgını ögrenmeyi de kapsar. Kisisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kisinin açık rızasıyla islenebilir. kisisel verilerin korunmasına iliskin esas ve usuller kanunla düzenlenir.
    --spoiler--

    23. madde Yerlesme ve seyahat hürriyeti
    önceden; hakkında soruşturma olanlar yurt dışına çıkışı yasaklı olabilirken, şimdi hakim kararı gerekmekte.
    önceki hali; Vatandasın yurt dısına çıkma hürriyeti, "vatandaslık ödevi ya da ceza sorusturması veya kovusturması" sebebiyle sınırlanabilir.
    şimdi;
    --spoiler--
    Vatandaşın yurt dısına çıkma hürriyeti, ancak "suç sorusturması veya kovusturması sebebiyle hâkim kararına baglı" olarak sınırlandırılabilir.
    --spoiler--

    41. madde Ailenin korunması ve çocuk hakları
    --spoiler--
    Her çocuk, yeterli himaye ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça, ana ve babasıyla kisisel ve dogrudan iliski kurma ve sürdürme hakkına sahiptir. Devlet, çocuk istismarı, cinsellik ve siddete karsı çocukları koruyucu tedbirleri alır.
    --spoiler--

    53. madde Toplu is sözlesmesi ve toplu sözlesme hakkı
    --spoiler--
    Memurlar ve diger kamu görevlileri, toplu sözlesme yapma hakkına sahiptirler. Toplu sözlesme yapılması sırasında uyusmazlık çıkması halinde taraflar Uzlastırma Kuruluna basvurabilir. Uzlastırma Kurulu kararları kesindir ve toplu sözlesme hükmündedir. Toplu sözlesme hakkının kapsamı, istisnaları, toplu
    sözlesmeden yararlanacaklar, toplu sözlesmenin yapılma sekli, usulü ve yürürlügü, Uzlastırma Kurulunun teskili, çalısma usul ve esasları ile diger hususlar kanunla düzenlenir.
    --spoiler--

    bence 54. maddeye ufak bir ilave ile memura grev hakkı vermek de gerekirdi. toplu sözleşme hakkının yanısıra yaptırım olarak grev hakkı şarttır. 54-madde "Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında, uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakkına sahiptirler." diyor. işçiler kelimesinden sonra "ve memurlar" demek yeterli olur.

    69. madde Siyasî Partilerin Uyacakları Esaslar
    --spoiler--
    Siyasî partilerin malî denetimi Sayıstay (daha önce anayasa mahkemesi yetkiliydi) tarafından yapılır.
    --spoiler--
    aynı maddede ikinci değişiklik;

    --spoiler--
    Siyasî partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Bassavcısının talebi üzerine, Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan her bir siyasî partinin beser üye ile temsil edildigi ve Meclis Baskanının baskanlıgında olusturulacak Komisyonun üye tam sayısının üçte iki çogunlugu ve gizli oyla verecegi izin üzerine açılacak dava, Anayasa Mahkemesince kesin olarak karara baglanır. Komisyonun bu kararı, yargı denetimi dısındadır. Reddedilen izin basvurusunda ileri sürülen sebepler, hiçbir sekilde yeni bir basvuruya konu olamaz. Siyasî parti gruplarında ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde izin konusunda görüsme yapılamaz ve karar alınamaz.
    --spoiler--
    yerinde bir uygulama. böylelikle kimseye hesap vermeyen yargıtay cumhuriyet başsavcısının diktatörlüğünün yani denetimsizliğinin önüne geçiliyor ve meclis tarafından denetlenir hale geliyor. zaten meclisi denetleyen bir halk mevcut. hiç olmazsa hagi partinin kapatma yandaşı olup olmadığı öğrenilip ona göre oy verilir.
    aynı maddede üçüncü değişiklik

    --spoiler--
    Meclis çalısmalarındaki oy ve sözler, Mecliste ileri sürülen düsünceler ve Meclisçe baska bir karar alınmadıkça bunların Meclis dısında tekrarı veya açıga vurulması ile idarenin eylem ve islemleri, odaklasmanın tespitinde gözetilemez.
    --spoiler--
    kürsü dokunulmazlığı için yerinde olduğu kanısındayım. bir başka değişiklikte siyasi yasaklar 5 yıldan 3 yıla iniyor.

    madde. 74 dilekçe hakkı değiştirilerek "Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine basvurma hakkı" oluyor.

    --spoiler--
    Herkes bilgi edinme ve kamu denetçisine basvurma hakkına sahiptir.
    Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskanlıgına baglı olarak kurulan Kamu Denetçiligi Kurumu idarenin isleyisiyle ilgili sikâyetleri inceler. Kamu Basdenetçisi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından
    gizli oyla dört yıl için seçilir. lk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çogunlugu aranır. Üçüncü oylamada salt çogunluk saglanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır; dördüncü oylamada en fazla oy alan aday seçilmis olur. Bu maddede sayılan hakların kullanılma biçimi, Kamu Denetçiligi Kurumunun kurulusu, görevi, çalısması,
    inceleme sonucunda yapacagı islemler ile Kamu Basdenetçisi ve kamu denetçilerinin nitelikleri, seçimi ve özlük haklarına iliskin usul ve esaslar kanunla düzenlenir.
    --spoiler--
    ombudsmanlık geliyor. bence şu an az bilinen ama en çok faydasını göreceğimiz kanunlardan biri olacaktır.

    madde 84 te milletvekilliğinin düşmesine parti kapatılması neden olamayacak. zaten bu madde istek halinde meclisin kendi milletvekilini atmasına veya bir mahkemenin suçlu bulması durumunda atılmasına izin veriyor. yani suç işlemediği halde sırf partisi kapatıldı diye milletvekilliği düşmeyecek.

    madde 94 meclis divanı genel seçimlerin 4 yıla inmesiyle önceden 2 ve 3 yıl için seçilirken artık ikişer yıl için seçilmesi düzenlenerek seçimlerle uyumlu hale getirilmiş.

    madde 125 yargı yolu
    yaş kararlarıyla ordudan atılanların mahkemelere başvurabilmesini sağlıyor. ancak bazen bizim danıştayın yaptığı gibi yerindelik denetimi yapmasına da izin vermiyor. sadece isnad edilen bir suç varsa o yargılanıyor.
    *
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük