cemal kafadar

entry7 galeri
    3.
  1. cogito'nun 1999'daki 19.özel sayısında "iki dünya aresinde" isimli kitabın çevrileceğine dair yapı kredi yayınları tarafından söz verilmiş olmasına rağmen kitabı hala çevrilememiş olan yazardır. gerçi cogito'nun özel sayısında konu ile alakalı mükemmel bir makale bulunmak ile birlikte kitabın aura'sını yansıtmaktan oldukça yoksundur. keza osmanlı tarihinin mitlerle süslü olan ve hala tartışmaya açık olan ne zaman kurulduğu konusu ile daha çok edebiyattan feyz alan bir araştırmaya imza atmakla osmanlı tarihi alanında oldukça üstün bir iş yapmıştır.

    şuan piyasada bulunan tek türkçe kitabı "kim varmış biz burada yoğ iken"dir. kitap osmanlı tarihi konusundaki belirli paradigmaları alaşağı etmeye hatta onlar hakkında belirli sorular sormanızı sağlamaktadır. osmanlı'da bilhassa müslüman tacirlerin uluslararası ticaret konusunda(özellikle küffar ile ticaret konusunda osmanlı çekincelerinin müslümanların onlarla ticaretinde eksikliğe yol açtığı şeklindeki paradigmanın) müslüman tüccarların pasif durumda bulundukları, becerikli ya da istekli olmadıkları temel paradigmasını özellikle venedik'de yerleşen müslüman tüccarlar ve sof ticaretindne hareketle bu paradigmayı çürütmeye çalışmaktadır.

    edit:sözümü bir noktada geri alıyorum. kitap birleşik yayınlarından daha yeni çıkmıştır. ama yapı kredi'den çıkmamıştır.
    3 ...