atalar belediyesi

entry1 galeri
    1.
  1. Yeni kaynaklarda Atalar, eskilerde ise Deliminnet olarak ifade edilen yerleşim birimini tarihi,sosyal ve coğrafi özellikleriyle araştırma yapılmış olup .Atalar ismi, 1991 yılında Deliminnet Köyünün belediye yönetimine geçmesi ve adını değiştirmesiyle oluşmuştur.Bu nedenle, tarihi kaynaklar taranırken Deliminnet Köyü göz önünde bulundurulmuştur.Coğrafi özellikler, haritadaki konum,il ve ilçe merkezine uzaklık,iklim ve nufüs bilgilerini içermektedir.Sosyal yapıda ise ekonomi,eğitim,yönetim,sağlık ve inanç özellikleri incelenmiştir.

    Mersinin Tarsus ilçesine bağlı olan Atalar, yükseltisi 16 metre olan ve Tarsus Ovasının Akdenize uzanan kısmında bulunan bir yerleşime sahiptir..Güneyinde , batı tarafında Adanalıoğlu doğu tarafında ise Köselerli (Bahşiş), kuzeyinde Huzurkent ve doğusunda Yeşiltepe ile komşudur.il merkezine 23 km, ilçe merkezine ise 12 km uzaklıkta olan Atalar, 2000 yılındaki sayıma göre 3.454 nüfusa sahiptir[1- Yerel yönetimler bilgi sayfası,Atalar Belediyesi, http://www.yerelnet.org.t...ediyeid=128499,30.04.2007 ] .

    Toprak yapısı kahverengi gri ile soluk zeytini dağılımlı,yer yer killi ve kalkerli özellikte olup Berdan (Tarsus) Çayının kolları tarafından taşınıp yığılan alüvyonlardan oluşmuştur.Ovada yer yer limon,mandalina,portakal,erik,kayısı,yenidünya ve sebze bahçeleri görülür. Karabucakta geçmişte bataklık olan sahada okaliptüs ormanı vardır. Taban suyu yüzeye çok yakın derinliklerden elde edilebilmektedir. [3- Kazım Erbil, içel il Yıllığı, ,San Matbaası,Ankara,1967,32-33]

    1991 yılında Atalar Belediyesi haline gelen Deliminnet Köyünün kesin bir kuruluş tarihine ulaşılamamıştır. Ancak 1928 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti Dahiliye Vekâleti Nüfus Müdüriyet-i Umumiyesi tarafından bastırılan Son Teşkilât-ı Mülkiyede Köylerimizin Adları adlı kitabın 935. sayfasında Déli-minnetin yer alması, Cumhuriyetin ilk yıllarında köyün varlığını göstermektedir.

    1928 den eski kaynaklara ulaşılamasa da, antik çağlardan beri önemli bir yerleşim merkezi olan Tarsus'un tarihi, Deliminnetin 1928 den önceki tarihini araştırmak için başvurulacak bir yol haritası gibi düşünülebilir.

    1928 de istanbul Hilal Matbaasında Arapça olarak bastırılan 1067 sayfalık Son Teşkilât-ı Mülkiyede Köylerimizin Adları, Deliminnetin yer aldığı kayıtlardan en eskisidir. Bu çalışmanın benzeri bir köy adları araştırması 1933 yılında yine Dahiliye Vekaleti Mahalli idareler Umum Müdürlüğü tarafından ortaya konmuştur. Köy Kanunu Tatbik Olunan ve Olunmayan Köy isimlerini alfabetik sırasıyla gösteren Köylerimiz , 1933'te Deliminnetin yüz elliden fazla nüfuslu, içel vilayetinin Tarsus kazasina bağlı bir köy olduğunu belirtmektedir.

    1938 de, içel Vilayet Jandarma Komutanı Binbaşı Sami ince'nin hazırladığı (Ata Çelebi Basımevi,Mersin 1938), içelin doğal,ekonomik, idari ve tarihi varlığını anlatan içel adlı eserde, 105. sayfada Deliminnet Okulunun yapım aşamasında olduğuyla ilgili bilgi bulunmaktadır. Ayrıca okulun temel atma törenine ve bitmiş haline ait birer resim bulunmaktadır.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük