Ahret inancının bilinen ilk örneğini barındıran hiyeroglif ve resim anlatımlarıyla zenginleştirilmiş, tarihin en önemli belgelerindendir. Mısırlılar, bilindiği gibi, sonraki yaşam / öbür dünya'ya inandıklarından mumyalama işine girmiştir. Mısır inancına göre, insanlar tekrar eski bedenleriyle öbür dünyada yaşayacaklardır. Bu yüzden bedenlerin çürümesini önlemek için, ölüleri önce kızgın çöl kumuna gömerek, bedendeki nemi almayı böylece çürümeyi en aza düşürmeyi daha sonraları ise, özel bir karışımla ve bez parçalarıyla ölüyü sararak bedenini muhafaza etmeyi denemişlerdir. Bunun yanında mısırlılar açısından kalp her zaman farklı bir yere sahiptir. Zira mısırlılar, günah ve sevap merkezi olarak kalbi görürlerdi. Aşağıdaki linkte de ölüm tanrısı Anubis, bir tartım yaparken görülmektedir. Adalet terazisi adındaki bu terazinin bir kefesine kutsal tüy diğer kefesine ölünün kalbi konmuştur. Anubis, tartım yapar ve eğer bu tartım sonunda, kalp tüye eşit veya tüyden hafif çıkarsa kalpte çok fazla günah yok demektir. Tersi olursa, Anubis hiyeroglifte görülen canavara kalbi verecektir ve canavar da bir güzel lüpletecektir. Link 1: http://www.gks.uk.com/ima...ook%20of%20the%20dead.jpg
bu linkte görüldüğü gibi Anubis ölünün kalbini tartmış ve ölü testi başarıyla geçmiş, Horus tarafından babasının kralı olduğu öbür dünyaya uğurlanmaktadır. Bu arada Horus elindeki haç benzeri alet (ankh), sonsuz yaşamın anahtarıdır. O anahtarla, Ölüler Kralı Osiris'in bulunduğu yere yani cennete gidecek mutlu mesud yaşayacaktır.
Bazı resimlerde ölümden sonra neler olduğuna dair olaylar da resmedilmektedir örneğin link 2 ve link 3'te verilen resimlerde, 2. Ramses'in karısı Nefertari, mezarında, görünmeyen bir kimseyle (muhtemel bir ruh ile) senet adı verilen bugünkü tavla ve satranç oyunlarının bilinen ilk atası oyunu oynamaktadır. Senet adlı oyuna ilgili başlık altında değineceğim.
Link 2: http://www.fotobank.ru/img/BR01-0843.jpg?size=l
Link 3: http://images.google.com....26sa%3DN%26gbv%3D2%26ndsp
link 3'ün uzunluğu için özür dilerim ama başka türlü link vermeme izin vermedi site. Nefertari senet oynarken, ruhu, yani insan başlı kuş, mezarının tepesine tünemiş bir biçimde bulunmaktadır. Daha sonraki hiyerlogliflerde, Nefertari'nin bedeni dirilerek güneşi selamlar ve daha sonra, tanrılarla tanıştırılmak üzere uğurlanır.
link 4'te görüldüğü gibi, Öbür dünya kralının karısı, tanrıça Isis, Nefertari'yi öbür dünyada gezdirmeye çıkarıyor. Bu linkteki hiyeroglifte, Isis Nefertari'yi Osiris'e takdim etse de, maalesef Osiris'i göstermemiz mümkün değil. Çünkü Osiris, tam mezar duvarının kolonuna denk gelmekte.
Link 5'te ise Horus, Nefertari'yi, Hermachis'e takdim ediyor. Burada Horus'un kafasında Güneş değil, Osiris'in taktığı külahtan olduğunu vurgulamak istiyorum, özellikle zeitgeist'i izlemiş olanlara.
Kalan hiyerogliflerde de, Nefertari, öbür dünyadaki tanrı ve tanrıçalara çeşitli içkiler ve kutsal hayvanlar sunarak resmedilmiş, dolayısıyla öbür dünyada yaptıkları tanrıları memnun etmek teması üzerine oluşmuştur.
Link 6'da gördüğümüz kişi Nebamun. Mısır'da yaşamış, muhtemelen asil bir aileye mensup biri. Resmedilen olay, Nebamun'un öbür dünyada yaptığı. Bacaklarının arasında küçük kızı ve arkasında karısı resmedilmekte. Nebamun, elindeki aletle ördek avlıyor, ördek eti soylu mısırlıların en sevdiği yiyecekler arasındadır. ilginçtir, elindeki alet bumerang gibi özelliklerle sahiptir. Atıldığında geri döner.
Bu linkte görülen de Nebamun'un mezarının duvarındaki bir hiyerogliftir. Resimdeki hiyeroglifte şöyle yazmaktadır, " 1000 tane incir, 1000 ördek, 1000 öküz, 1000 küp şarap, 1000 somon ekmek, 1000 küp parfüm. " . Nebamun, öbür dünyada bunları kullanacağından, bunların mezarına konması emrini böyle vermiştir.
Eski mısırda mumyalama işlemi de değişik dönemlerde, değişik şekillerde yaşatılan bir gelenektir. Önceleri mumyalar her ne kadar, tasviri olarak ölen kişiye benzetilmeye çalışıldıysa da, daha sonra, özellikle roma imparatorluğu egemenliği altına giren mısırda mumyaların üzerlerine ölen kişnin bir portresi de iliştirilmeye başlanmıştır.
en güzel örneği, link 8'de verilen Artemidorus adlı kişiye ait mumyadır
Mısırlılar ve öbür dünya inanışları hakkında diyeceklerim şimdilik bunlardır. Son olarak, ahret inancı hakkındaki şahsi görüşümü yazmak istiyorum. Hepimizin sevdiği insanlar vardır. Üstelik bir gün ölüp gitmek, unutulmak, daha doğrusu ölümün bir son olduğuna inanmak zor geliyor. işte bu yüzden, sanırım insanların bir öbür dünya inancına ihtiyacı var. 3000 sene önce yaşamış insanların bugüne kalan eserlerinin önemli bir kısmı, göstermeye çalıştığım üzre, öbür dünya ile ilintili şeyler olması da bunla paralel olsa gerek. Gerek sevdiğimiz bir insanın artık hayatımızda olmamasına içerlemek, onun bir yerlerde bizi beklediğine iman etmek ve bunu ümit etmek ve ölümün bir son olduğuna, ya da bu ihtimale bile tahammül edememek, herhalde ahret inancının temel dayanağıdır diye düşünüyorum.