bütün zamanlarin en iyi filmlerinden biri. cok enterasan bir filmdir ve esas anlattigi sey, anlatirmis göründügünden baskadir. filmin girisinde "based upon odyysey by homer" yazar. homer bati uygarligina etki etmis belki de en önemli sairdir. ve odyysey de bati uygarliginin mihenk taslarindan birisidir.
filmde everett (george clooney) resmen odyysos un ta kendisidir. bircok film elestirmeni bu filmi "dahiyane" bulmustur. cünkü film odyysey i cok minimalize etmis, ve bunu da cok iyi basarmistir. dünya da brother where art thou´yu yere göge sigdiranmayan bir sürü insan mevcuttur. cohen kardeslerin yaptigi en iyi filmdir bana göre.
odyysey 24 sarki diye isimlendirilen siirlerden olusur, ve kral odyysos un tahtta oldugu ithaka sehrine gelebilmek icin 20 yil kaybolmasini ve bir "yabanci"" gibi kendi sehrine dönmesini anlatir. karisi penelope´ye kralin öldügünü söylemis ve buna onu inandirmislardir. ancak son derece karmasik, birbirine paralel gelisen bir dolu olay daha olur.
kral odyysos un "hapisten kacan bir adam" olarak canlandirilmasi cok hostur. ve cok da anlamlidir. bu film odyysey i okuyup elde not defteriyle izlenmesi gereken filmlerden biridir. yalniz, odyysey i hic tanimayan birisi de filmde "hosca vakit gecirecektir"... herkesi bu filmde hayret ettiren seyse, filmin, hic kuskusuz, anlatirmis göründügünden, baska bir sey anlatiyor olmasidir.
brother where art thou en iyi edebiyat uyarlamalarindan birisidir. yunan mitolojisine tapanlar, bu filmi seyrettikten sonra, ya küplere binmislerdir, ya da cohen kardeslere daha bir hayranlik duymuslardir. filmin yunan mitolojisiyle dalga gecip gecmedigi bile aciktir. yalniz satafatli bir kralin "hapisane kackini" olarak canlandirilmasi, krala hakaret midir, yoksa hapisane adamlari icerisinde "kral gibi" olanlar da var midir, seklinde mi anlasilmalidir, bilinmez.