tahmini depremlerin buyuklugunu siddet olarak degil, magnitud olarak veren site.
simdi soyle bir durum var;
deprem araştırma enstitülerinde depremlere ait bilgiler (magnitüdü, derinliği, lokasyonu) toplanır ve belli parametrelere göre deprem katalogları hazırlanır. bu deprem katalogları kullanılarak her bir bölge için Gutenberg-Richter ilişkisi ile a, b ve a/b modal değerleri, Gumbel Uç Dağılım yöntemi kullanılarak beklenen maksimum magnitüd (MMax), şiddet (IMax), zaman/periyot, ivme (accMax), hız (VMax) ve yer değiştirme (DMax) değerleri hesaplanır. yani, geçmişteki veriler kullanılarak gelecek hakkında yorum yapılabilir.
ki yapılıyor da.
şöyleki, bu hesaplamalar sismoloji dersini alan öğrencilere ödev olarak veriliyor. hoca bir bölge seçiyor. öğrenci kandilli'den ya da usgs'den o bölgedeki deprem kayıtlarını alıyor. belirleyeceği deprem oluş sıklığı (periyot) ve deprem büyüklüğüne göre hesaplamalar yapıyor ve "belirlenen bölgede x kadar süre içinde, y büyüklükte deprem olacak." diye sonuç yazıp veriyor ödevini hocasına.
deprem risk analizinde "karıncaların davranışları", "kuşların çırpınışları", "sıcak su kaynaklarındaki kimyasal madde oranlarındaki değişim" gibi etkenler de söz konusudur ama bunlar analizi/sonucu sanıldığı kadar çok etkilemezler.