darbenin ne olduğunu net şekilde ortaya koyamamanın verdiği anlam kargaşası.
28 şubat bir muhtıradır bu muhtırada da hükümet istifaya davet edilmemiştir, darbe değildir. darbe demek; iktidarı ele geçirmektir. ordu iktidarı ele geçirmiş midir? hayır. bu bir darbe olsaydı 28 subat'ın ertesi sabahına kalmaz hükümet feshedilirdi. ama öyle olmadı. hükümet 3,5 ay daha görevde kaldı ve 18 haziran 1997 tarihinde necmettin erbakan kendi isteğiyle dönemin cumhurbaşkanı süleyman demirel'e istifasını sunmuştur. madem ki; halk necmettin erbakan'ı bu kadar destekliyordu da 29 mart 1998'deki seçimlerde neden iktidar olamadı? erbakan istifa edeli daha 9 ay olmuştu madem halk demokrasinin yaralandığını düşünüyordu, neden tokat gibi cevap vermedi. türkiye'de en son darbe 12 eylül 1980 tarihinde olmuştur. 28 şubat'ı darbe olarak nitelemek; darbe nedir, ne gibi sonuçlar doğurur, bilmemekten ileri gelir. 28 subat bir mesajdır, bir muhtıradır. hükümete bir istifa cagrısı değildir. 28 subat döneminde bu ülkede neler olup bittiğini görmek istiyorsanız ihlas holding'in, kombassan'ın, endüstri holding'in anlaşılamayan büyümelerini ve halkı kandırmalarından görebilirsiniz. bu ülke savaş uçağı üretimini durdurdu necemettin erbakan döneminde. şeyhler, sarıklılar etrafta bolca dolaşıyordu, ülkede ne kadar şeyh varsa başbakanlık konutuna davet ediliyordu, türban kamusal alanda nirvana yapmıştı...
1960 ihtilali oldu bu ülkede ve türkiye cumhuriyeti tarihinin en demokratik ve özgürlükçü anayasası hazırlandı. ama bu anayasa, halka 3 beden büyük gelmiştir veya getirilmiştir. biz özgür yaşamayı bilmiyoruz. ayrıca tarihte 1960 ve 1980 darbelerinin dışında darbe yoktur. light darbe söylemleri 28 şubat için değil, 1971 muhtırası için söylenebilir 1971 yarı darbedir. 1971 mutırası ile 28 şubat arasındaki farkları kavrayabildiğimiz ölçüde yorum yapabiliriz. 1971 askeri muhtırasında hükümet istifaya davet edilmiştir.
türkiye'deki darbelerin de, diğer ülkelerdeki darbelerle aralarında farklar vardır. hiçbir zaman asker yönetimde kalmamıştır. yani bir cunta yönetimi benimsenmemiştir. en kısa zamanda seçimler yapılmıştır. bir ispanya, bir yunanistan gibi cunta rejimi ile yönetilmemiştir. darbe dönemlerinde çok insanın canı yanmıştır suçlu veya masum bunu kesinlikle savunmamakla (canı yanan insanlar için elbette ki üzülüyoruz) beraber bu ülkede darbeler ve muhtıralar olmasaydı, bu ülke daha demokratik, daha ileri atılım yapmış olmazdı. ispanya 1937'den, 1976'ya kadar 39 yıl askeri cunta ile yönetilmiştir, şimdi soruyorum, ispanya şu anda çok mu geride? bu darbe ve cunta yönetimi ispanya'ya çok şey kaybettirmiştir ancak bu gelişim önündeki engel değildir. siz halk olarak inanırsanız başarırsınız. darbenin üstünden 27 yıl geçmiş hala, "12 eylül bu günlerin sorumlusudur" diye söylem kullanılıyor... bu sadece kolaya kaçmak ve beceriksizliğe kılıf aramaktır. bir halk 27 senede ayağa kalkamıyorsa ve 27 sene önceki bir olayın ardına sığınıyorsa o halk şu an yaşadıklarını hak ediyor demektir.
darbelerin birincil sebebi de siyasilerdir. ordu zaman kollayıp her 20 senede bir darbe düşüncesi taşımaz. 1980 darbesi demirel hükümetinin inatlaşmaya girerek ülkeyi zor durumda bırakma pahasına siyasi olayların ve anarşinin önüne geçmemesindendir. çünkü demirel'in amacı anayasa'yı değiştirmekti fakat buna meclisteki sandalye sayısı yetmiyordu. yani mesaj veriyordu "anayasayı değiştirirsek olaylar biter olayların bitmemesinin sebebi anayasa". eğer 28 şubat darbeyse 1960 ve 1980 ihtilalei ile 1971 muhtırası nedir? o zaman bunların tanımlarını değiştirelim çünkü 28 şubat darbeyse bunlar başka bir şey.