23 ağustos 1925 tarihinde kastamonu ve inebolu'ya yaptığı ziyaretlerde şapkayı halka tanıtarak, anadolu'da gerçekleştirmeyi planladığı kılık-kıyafet devrimi'nin ilk sinyallerini vermişti. bu tarihten itibaren, 25 kasım 1925 tarihinde kabul edilecek 671 sayılı şapka kanunu'na kadar geçen süre zarfında, sokak ortasında kara çarşaflar yırtılmak, fes ve sarıklar yakılmak suretiyle girişilen sokak soytarılıklarına hiç gerek olmadan, anadolu'nun bir çok yerinde; sarık ve fes yerine şapka, çarşaf yerine elbise giyilmeye başlanmıştı.
asıl sorun şudur ki,
kendisini 'kemalist'olarak lanse etmeye çalışan bir çok kişi, mustafa kemal'i yeterince tanımamakta ve o'nun, lideri bulunduğu halkına yön verişindeki zeka dolu incelikleri kavrayamamış görünmektedirler.
bakınız! mustafa kemal, kastamonu konuşmasında ne diyor;
'' biz, her nokta-i nazardan medeni olmak mecburiyetindeyiz. fikrimiz, zihniyetimiz tepeden tırnağa kadar medeni olacaktır. bu maksatla, turan kıyafetini araştırıp ihya eylemeye de mahal yoktur. medeni ve beynelmilel kıyafet milletimiz için layık bir kıyafettir, onu giyeceğiz. ''
dikkat edilecek olursa bu konuşmada, en az bedevi kültürü yanlıları kadar turan kültürü yanlıları'na da çıkaracak dersler vardır. yani açıkca, '' bedevi kültürü'nün etkisinde kalmayacağız derken, yanlış anlaşılmasın! bu demek değil ki, orta asya'da giydiğimiz kıyafetlere dönüş yapacağız; medeni ülkeler ne giyiyor ise bizler de onu giyeceğiz.'' denilmektedir.