demokrasi ve özgürlük kavramlarını tekrar gözden geçirmemize yol açan yasaktır. sağlık bakanlığı verilerine göre, ülkemizde kadınların yüzde 30'u, erkeklerin yüzde 60'ı ve tüm toplumda yaklaşık 17 milyon kişi sigara içmektedir. özellikle kadınlarda sigara içme oranları son yıllarda hızla artmaktadır. kadın sağlık personeli ve öğretmenlerde, sigara içme oranı erkeklerle aynı düzeye ulaşmıştır. türkiye genelinde üniversite öğrencileri arasında sigara içme oranı yüzde 23 ile 48 arasında iken, lise öğrencilerinin yüzde 20.1'i, 7-13 yaş grubundaki ilkokul öğrencilerini yüzde 11.7'si sigara içmektedir.
ayrıca a&g araştırma şirketi tarafından 30 il ve 118 ilçede yapılan araştırmada, 18 ve üstü yaş grubundan 1174'ü kadın, toplam 2 bin 376 kişiyle yüz yüze görüşüldü. araştırmada, 18 yaş ve üstü türkiye nüfusunun yüzde 45.6'sının sigara içtiği ortaya çıktı.
bu rakamlar güzel değil, ama gerçek. bu kadar çok insanın sigara içtiği bir toplumda ise -ki bu veriler sadece resmi veriler, daha fazlasının sigara içtiği görüşündeyim- sigara yasağı getirmek, demokrasiye uymayan bir harekettir. halkın büyük çoğunluğunun isyan bayrağı açtığı, bir sürü mekan sahibine zaten global ekonomik kriz vurmuşken atılmış bir tekmedir. insanları asosyalleşmeye götürmüştür. bunun bir orta yolu olabilir. kimsenin pasif içiciliğe mahkum edilmesinden yana değilim elbette. özellikle çocukların, ergenlerin ve yaşlıların. mekanlar sigara içilebilen ve içilmeyen alanlara ayrılabilir, böylelikle milyonlarca insan karda kışta soğukta sigara içmek zorunda bırakılmaz. kahvehaneler kapanmaz. kafeterya sahipleri kepenk indirme durumuna gelmez.